Navigacija
Viber X logo

Stipendije Vlade Rusije za studente iz RS/BiH

Stipendije i programiUniverzitet u Banjoj Luci

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva ''Bratsvo'' objavilo je na svom sajtu informaciju o uslovima studiranja u Rusiji za studente iz Republike Srpske/ BiH koji žele da svoje školovanje nastave na nekoj od visokoškolskih ustanova u ovoj zemlji, te da koriste stipendiju koju ruska strana obezbjeđuje stranim studentima.




U informaciji se navodi da kandidati moraju imati završenu srednju školu (ekvivalentnu ruskoj opšteobrazovnoj srednjoj školi) i imati uspjeh u predmetima relevantnim za studij najmanje 80% od maksimalnog (iz ostalih disciplina moraju imati pozitivan uspjeh). Pauza poslije završene škole ne smije biti duža od 3 godine, a poželjno je da kandidati budu mlađi od 25 godina.

Kandidati za postdiplomski studij moraju imati završen fakultet (stepen ne može biti niži od magistra nauka/umjetnosti) kao i radni staž iz struke, te da ne budu stariji od 35 godina.

Takođe, kandidati moraju biti zdravi i nemati zdravstvenih kontradikcija za život u klimatskim uslovima Rusije. Potrebno je proći ljekarske preglede uklučujući i test na HIV/SIDA. U slučaju dolaska sa ozbiljnjim bolestima, kandidati će biti vraćeni o svom trošku.

Ruska strana obezbjeđuje stranim studentima: potpuno besplatan studij; stupendiju predviđenu zakonom za ruske studente/postdiplomce ; te smještaj u studentskom domu, koje se simbolično plaća (u iznosu predviđenom za ruske studente, a koji zavisi od fakulteta).

Spisak dokumenata neophodnih za apliciranje za studiranje na visokoškolskim ustanovama Ruske Federacije koje kandidati trebaju dostaviti (na ruskom, engleskom ili francuskom jeziku), mogu se pronaći među priloženim materijalima Stipendije ruske Vlade i na: http://www.srpbratstvo.org/projekti/obrazovanje/studiranje/

Dodatne informacije mogu se dobiti i na telefon Ambasade Rusije u BiH: 033/668-147.

Krajnji rok za dostavljanje navednih dokumenata Ambasadi Rusije u Bosni i Hercegovini je 15. mart 2014. godine.