Navigacija
Viber X logo

Svečanost povodom 39 godina Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte


Pravni Fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, 07. februara 2014. godine, svečano je obilježio 39 godina postojanja i uspješnog rada, te 54. godišnjicu od početka izvođenja nastave iz oblasti prava u Banjoj Luci. Dekan Fakulteta akademik, prof. dr Vitomir Popović se zahvalio na dolasku brojnim prisutnim gostima među kojima su bili i potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, ministri prosvjete i pravde u Vladi RS, predstavnici organa vlasti Grada Banja Luka, rukovodstvo Univerziteta u Banjoj Luci na čelu sa rektorom i predsjednikom Upravnog odbora, generalni konzul Srbije u Banjoj Luci, predsjednici najistaknutijih pravosudnih institucija i pravničkih asocijacija u Republici Srpskoj, profesori i dekani bratskih fakulteta iz Srbije, te dekani fakulteta u Banjoj Luci, nakon čega ih je podsjetio na neka od najznačajnijih dostignića Pravnog fakulteta u protekom periodu. „Za Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci čuo je cijeli svijet. Kao rijetko koja visokoškolska ustanova, naš fakultet je članica Međunarodnog saveza pravnika čije je sjedište u Moskvi, primljeni smo i u Svjetsku asocijaciju pravnika sa sjedištem u Vašingtonu i punopravni smo član Evropske asocijacije pravnih fakulteta iz Madrida. Članstvo u tim asocijacijama podrazumijeva ispunjavanje najvećih evropskih i svjetskih standarda u obrazovanju pravnika. Nije bilo lako postići to, ali višegodišnjim napornim radom mi smo uspjeli i mnogi danas kažu da je ovo fakultet za 22. vijek“, istakao je dekan Popović.


On je u svom obraćanju podsjetio na neke od projekata po kojima je ovaj Fakultet postao prepoznatljiv. Naime, Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci je prvi na Balkanu, napravio najsavremeniju sudnicu za praktično osposobljavanje studenata u kojoj praktičnu nastavu izvode sudije, tužioci, advokati, notari i ostali ugledni pravnici koji imaju ogromno iskustvo u radu organa uprave i privrednim društvima. Na svečanosti je prikazan i dokumentarni film sa jednog od simulovanih suđenja u sudnici za praktičnu obuku studenata u kome su oni demonstrirari znanje stečeno tokom školovanja.


Jedan od projekata kojima se Pravni fakultet ponosi jeste i najsavremeniji informacioni sistem, čijim je uvođenjem stvorena mogućnost povezivanja video konferencijskom vezom sa raznim institucijama širom svijeta, pogotovo sa pravnim fakultetima i sudovima, te su stvorene pretpostavke i za učenje na daljinu.
Prisutnima su se tokom svečanosti obratili, te rukovodstvu Pravnog fakulteta, nastavnicima, saradnicima i studentima jubilej čestitali i poželjeli puno uspjeha u budućem radu, potpredsjednik RS Emil Vlajki, ministar prosvjete i kulture u vladi RS Goran Mutabdžija, rektor Univerziteta u Banjoj Luci Stanko Stanić, te dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović.


Dekan Popović je na svečanosti zahvalio na nesebično podršci mnogim kolegama i prijateljima fakulteta, a najzaslužnim je uručio priznanja. Povelja Pravnog fakulteta za izuzetan doprinos u radu i razvoju Fakulteta uručena je prof. dr Bosi Nenadić, sudiji Ustavnog suda Srbije, a osim nje ovogodišnji dobitnik iste povelje Fakulteta je i akademik Vlado Kambovski, predsjednik Makedonske akademije nauka i umjetnosti, kome će ona biti naknadno uručena.

Najboljim studentima Pravnog fakulteta, takođe su uručena priznanja i nagrade. Najbolji student Pravnog fakulteta Irena Radić, sa prosjekom ocjena 9,20 dobila je zlatnu plaketu i srebrni prsten sa grbom Pravnog fakulteta, kao poklon Fakulteta. Srebrnu plaketu i iznos od 200 KM dobio je Dragan Majkić sa prosječnom ocjenom 9,12, dok je bronzanu plaketu i novčani iznos od 100 KM dobila Biljana Janković sa prosjekom ocjena 8,88. Novčana nagrada za njih dvoje obezbijeđena je iz donacije Vase Jankovića, advokata iz Kalgarija u Kanadi.



Na svečanosti su, takođe, uručene zahvalnice Pravnog fakulteta istaknutim sudijama i pravnicima koji su radili na praktičnom osposobljavanju studenata Fakulteta, nakon čega je uslijedilo svečano uručivanje diploma magistrima i diplomiranim pravnicima Pravnog fakuleta. „Mlade kolege, želio bih vam poručiti da ste današnjim dobijanjem diplome, u stvari dobili samo ulaznicu za jednu važnu i odgovornu profesiju. Pravi izazovi ove profesije tek su pred vama. Ova profesija zahtijevaće od vas mnogo rada i zalaganja , ali sam siguran da ćete znati odgovoriti na te izazove“, istakao je dekan Popović.