Navigacija
Viber X logo

Delegacija bivših oficira ŠCOMJ „Petar Drapšin“ posjetila Univerzitet

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U sklopu obilježavanja 26. marta, Dana Školskog centra oklopnih i mehanizovanih jedinica "Petar Drapšin" (ŠCOMJ), delegacija bivših oficira posjetila je Univerzitet u Banjoj Luci. Goste je primio rektor, prof. dr Stanko Stanić. Zaželivši im dobrodošlicu „u njihovu kuću“, rektor je naglasio da su tokom godina kada su bili aktivni kao pripadnici JNA, a poslije i u Vojsci RS dali izuezetan doprinos i da su iza sebe ostavili veliki ljudski i profesionalni trag, između ostalog i u Kampusu. "Vlada RS nije mogla donijeti bolju odluku, kada je odlučila da se baš ovi objekti koriste za potrebe studenata Univerziteta, ako već nije mogla da ostane VRS“, istakao je rektor.

Delegacija bivših oficira ŠCOMJ „Petar Drapšin“ posjetila Univerzitet

Dr Milovan Milutinović koji je predvodio delegaciju bivših oficira ŠCOMJ, podsjetio je da je Centar osnovan prije tačno 70 godina, 26. marta 1944, u Egiptu, da bi 1946. prešao u Belu Crkvu, a 1948 godine u Banju Luku, te da predstavlja prvu visokoškolsku instituciju na prostorima Banje Luke i samim tim preteču formiranja Univerziteta u Banjoj Luci. ŠCOMJ je dobio naziv po narodnom heroju, generalu Petru Drapšinu koji je bio komandant Prve tenkovske armije, a u njegovom sastavu bile su vojna akademija , srednja vojna škola, škola rezervnih oficira, te više drugih škola za osposobljavanje i obuku kadrova oklopnih i mehanizovanih jedinica. Milutinović je naglasio da je ŠCOMJ, već početkom devedesetih stao u odbranu srpskog naroda, te da je dao načelnika glavnog štaba , dva komandanta korpusa , dva komandanta operativnih grupa, dva ministra odbrane, jednog ministra policije, 30 komandanata brigada i na stotine komandanata bataljona i brigada.

Delegacija bivših oficira ŠCOMJ „Petar Drapšin“ posjetila Univerzitet

Članovi delegacije su upoznali rektora Stanića sa njihovom inicijativom da se spomen soba i spomenici narodnim herojima Petru Drapšinu i Mladenu Stojanoviću stave na listu mezeja RS, te su u tom smislu zatražili podršku rukovodstva Univerziteta. 

Rektor je istakao da podrška Univerziteta njihovim nastojanjima nikada nije bila upitna, kao ni pozicija spomen sobe u Kampusu Univerziteta. „Novim regulacionim planom predviđeno je da se u blizini spomen-sobe izgradi kapela u čast studentima i zaposlenim na Univerzitetu koji su poginuli u proteklom otadžbinskom ratu, ali to ujedno može biti i spomen soba poginulim oficirima i pitomcima ovog Centra“, istakao je rektor Stanić.

Prethodno istog dana, delegacija bivših oficira ŠCOMJ položila je vijence na spomen biste narodnih heroja: Dr Mladena Stojanovića i generala Petra Drapšina, u Kampusu Univerziteta.