Navigacija
Viber X logo

Posjeta ustanovama za slijepa i slabovida lica u Bosni i Hercegovini

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Delegacija Centra za podršku studentima sa invaliditetom na Univerzitetu u Banjoj Luci u sastavu: Saša Grbić – stručni saradnik za pitanja studenata sa invaliditetom i Mile Kajkut – stručni saradnik za podršku studentima u nastavi je u periodu od 05.03. do 07.03. 2014. godine posjetila ustanove za slijepa i slabovida lica u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine.

Posjeta ustanovama za slijepa i slabovida lica u Bosni i Hercegovini

Posjetili smo zavod za slijepu i slabovidu djecu "Budućnost" u Derventi. Delegaciju je primio direktor zavoda Vladan Popović. Informisali smo ga o postojanju centra i razgovarali o mogućim vidovima saradnje. Dogovoreno je da zajednički pratimo slijepu i slabovidu djecu koja se školuju u inkluzivnom sistemu obrazovanja i u zavodu, i da im zajedničkim snagama omogućimo što kvalitetnije uslove za polaganje prijemnog ispita i upis na željeni fakultet.

Nakon posjete zavodu za slijepu i slabovidu djecu „Budućnost“ u Derventi posjetili smo Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini“ u Sarajevu. Delegaciju je primio direktor biblioteke Sakib Pleh sa svojom saradnicom Sanelom Osmanagić. Razmijenjene su informacije o centru i biblioteci, a potom je obavljena posjeta odjeljenjima biblioteke. U studiju je obavljen intervju sa članovima delegacije za časopis biblioteke „Svjetlo misli“ u kome smo upoznali slušaoce časopisa sa centrom i do sada provedenim aktivnostima.

Posjeta ustanovama za slijepa i slabovida lica u Bosni i Hercegovini

Nakon posjete biblioteci, delegacija centra je posjetila „Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu“ u Neđarićima. Delegaciju su primili sekretarica Škole Semra Omerefendić i profesor informatike Sadat Kovačević. Upoznali smo radnike škole sa centrom, aktivnostima i mogućnostima centra. Radnici škole su nas upoznali sa brojem djece i brojem onih koji odlaze na fakultete. Nakon obavljenih razgovora pokazani su nam resursi škole koji su veoma zavidni. U školskoj biblioteci nas je primila bibliotekarka Amina Hadžić i pokazala nam brojne knjige i pomagala za učenje i rad djece. Škola ima svoju vlastitu štampariju u kojoj su odštampali mnoga značajna književna djela na Brajevom pismu, a za prirodne nauke i za najmlađu djecu pripremaju građu u reljefu na plastičnom papiru.

U sklopu posjete školi, posjetili smo firmu Asistansija koja se bavi prodajom pomagala za slijepa i slabovida lica. Firma posjeduje širok asortiman pomagala, ali su cijene veoma visoke. Na naše pitanje: „Da li imaju potpisan ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske?“ kako bi naši studenti mogli da kupe pomagala koja su predviđena pravilnikom za pomagala od strane fonda, od radnice Valentine Škrbić smo dobili informaciju da nemaju potpisan ovaj ugovor jer im fond traži da imaju svoju poslovnicu u Republici Srpskoj.

U toku ovih posjeta radnici centra su stekli dosta novih iskustava koja će im pomoći u daljem radu, a ta iskustva će se širiti kroz dalju saradnju kako sa ovim ustanovama, tako i sa svim ostalim ustanovama i organizacijama od značaja za studente sa invaliditetom.