Navigacija
Viber X logo

Aktivnosti na projektu ''Strateški razvoj visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija''

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru zajedničkog projekta EU i Savjeta Evrope ''Strateški razvoj visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija'', u kojem Univerzitet u Banjoj Luci učestvuje kao partner, održana je druga radionica za izradu standarda kvalifikacija, 6. i 7. marta 2014. godine, u Tesliću.

Na radionici su prvo prezentovani rezultati radnih grupa sa pojedinačnih sastanaka pet radnih grupa koji su održani između prve i druge radionice u januaru i februaru 2014. godine, iz oblasti: Ekonomija, Informaciono-komunikacione tehnologije, Tehnički fakulteti, Poljoprivreda i prerada hrane i Obrazovanje nastavnika.

U drugom dijelu radionice g-din Stefan Adam (Stephen Adam) i g-din Mile Dželalija održali su prezentacije na teme: Dablinski deskriptori, deskriptori nivoa Evropskog okvira kvalifikacija (EQF) i Okvira kvalifikacija u Evropskom prostoru visokog obrazovanja (QF-EHEA), deskriptori nivoa Okvira kvalifikacija u BiH (QF BiH). A, na narednoj sesiji izlagali su na temu: ''Ishodi učenja – koncept i kako?'', na kojoj je prezentaciju održao i g-din Folker Gemlih (Volker Gehmlich). Na kraju prvog radnog dana g-din Dželalija je predstavio zadatke za radne grupe o ishodima učenja i kriterijumima provjere, na kojima su radne grupe radile pojedinačno.

Drugog dana radionice održana je plenarna sjednica na kojoj su predstavljeni izvještaji pet radnih grupa sa pojedinačnih sastanaka, nakon čega je g-din Dželalija predstavio dokument o standardima predmeta, te napravio uvod i objasnio sljedeće zadatke/domaći rad za grupe koji treba da urade prije sljedećeg formalnog sastanka sa ekspertima.

Zaključci radionice su sljedeći:

• Dogovoreno je da sljedeći sastanak bude održan 15. i 16. maja 2014. godine. Mjesto će biti dogovoreno kasnije. Datumi i mjesta sastanaka radnih grupa u međuvremenu biće dogovoreni kasnije.

• Projektni tim će poslati zadatke za individualne sastanke svim radnim grupama i Minimalne elemente za standarde kvalifikacija koji su dogovoreni na ovom sastanku.

• Projektni tim će kontaktirati radnu grupu za poljoprivredu i preradu hrane koja će dati prijedloge za poslodavce iz poljoprivrede.

• Članovi svih radnih grupa smatraju da je rad na projektu vrlo koristan, te stoga vjeruju da je potrebno što prije organizovati obuku za univerzitetsko osoblje.

• Neophodan je glosar termina koji se koriste.

• Dat je prijedlog da se neki članovi radnih grupa uključe u rad savjetodavne grupe projektne komponente 1.
• Potrebno je pojasniti nivoe oblasti (kod mnogih programa), programa i predmeta.

• Projekat će objaviti sve materijale na svojoj novoj internet stranici:
http://pjp-eu.coe.int/web/bih-higher-education/home