Navigacija
Viber X logo

Akademska razmjena na Studijskom programu francuskog jezika i književnosti Filološkig fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, na Studijskom programu francuskog jezika i književnosti, u okviru jednomjesečne akademske razmjene po programu Erasmus Mundus, boravi prof. dr Sonja Bošković-Danojlić, sa Univerziteta iz Poatjea (Francuska).



Prof. dr Sonja Bošković-Danojlić je redovni profesor i šef Odsjeka za slovenske i orijentalne jezike Fakulteta književnosti i jezika Univerziteta Poatje (Université de Poitiers), te predstavnik Univerziteta Poatje u udruženju koje okuplja 39 evropskih univerziteta sa dugom tradicijom i visokim međunarodnim ugledom pod nazivom Coimbra Group.

Univerzitet Poatje je jedan od najstarijih univerziteta u Evropi i drugi najstariji u Francuskoj, osnovan 1431. godine. Studenti ovog univerziteta bili su npr. Dekart, Rable, Fuko i dr. Za više podataka o partnerskom univerzitetu Poatje vidjeti na www.univ-poitiers.fr

Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet u Poatjeu potpisali su Ugovor o saradnji 26.06.2012. godine, a Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Fakultet književnosti i jezika Univerziteta u Poatjeu Dodatak međuuniverzitetskom sporazumu. Na osnovu pomenutih ugovora ostvaruju se brojne aktivnosti međusobne saradnje.
Na sastanku u Rektoratu 05.5.2014. godine, gosta iz Francuske, te dr Draganu Lukajić, docenta na Studijskom programu francuskog jezika i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, primila je prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr Valerija Šaula. Između ostalog, razgovarano je o mogućnostima organizovanja zajedničkih master studija u oblasti filologije.