Navigacija
Viber X logo

Ministar i pomoćnica ministra prosvjete posjetili Štab za koordinaciju pomoći UNBL

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ministar prosvjete i kulture u Vladi RS Goran Mutabdžija i pomoćnica ministra Radila Pejić, posjetili su sinoć Štab za koordinaciju pomoći ugroženima od poplava Univerziteta u Banjoj Luci. Sastanku su osim predsjednika Štaba prorektora Draška Marinkovića i članova: prorektora Milana Mataruge, dekana Medicinskog fakulteta Milana Skrobića, direktora Visoke škole unutrašnjih poslova Gorana Amidžića, predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta Mladena Amovića i potpredsjednika Unije studenata Borivoja Obradovića, prisustvovali i drugi predstavnici rukovodstva Univerziteta i njegovih organizacionih jedinica, te studenti koji veća danima pružaju logističku podršku kolegama na terenu, organizujući odlaske i dogovarajući sve pojedinosti u vezi sa obezbjeđivanjem prevoza, hrane i medicinskih potrepština.

Ministar i pomoćnica ministra prosvjete posjetili Štab za koordinaciju pomoći UNBL

Predsjednik Parlamenta Mladen Amović je upoznao goste sa dosadašnjim aktivnostima studenata Univerziteta u Banjoj Luci u akcijama pomoći poplavljenim područjima. On je podsjetio da se preko Studentskog parlamenta već u subotu, dan nakon izbijanja poplava, organizovalo skoro 500 studenata i otišlo na teren da pomogne poplavljenima što dovoljno govori o izuzetno viskoj svijesti studenata, njihovoj društvenoj odgovornosti, humanosti i želji da pomognu ugroženima, te da je tokom proteklih dana više od 2000 studenata angažovano na poslovima čišćenja terena i pružanja pomoći ugroženom stanovništvu. On je pojasnio da je u početku bilo problema kada je riječ o obezbjeđivanju prevoza i hrane za studente na terenu, te da su uz podršku Univerziteta i Studentskog centra „NikolaTesla“ uspjeli da ih premoste, dok im je u obezbjeđivanju zaštitne opreme i ostalom potrebnom materijalu neophodnom za rad na terenu puno značila pomoć prijatelja sa univerziteta u Mostaru, Ljubljani, Splitu, Podgorici, Pragu, kao i nekih opština iz istočnog dijela RS.

Ministar i pomoćnica ministra prosvjete posjetili Štab za koordinaciju pomoći UNBL

Amović je takođe upoznao delegaciju Ministarstva o svim mjerama koje se svakodnevno provode da bi se zaštitili studenti koji rade na terenu od povreda ili zaraza, ističući da je veliki doprinos u tom pogledu dao Medicinski fakultet Univerziteta.

Ministar Mutabdžija i pomoćnica ministra Radmila Pejić su čestitali studentima na pokazanoj odgovornosti i požrtvovanosti, te izrazili zadovoljstvo što su na sastanku imali priliku da čuju da su studenti tako dobro organizovani, a pogotovo da su preduzete sve mjere da oni budu bezbjedni dok rade na terenu imajući u vidu izvore potencijalnih povreda i zaraza. „Strah za bezbjednost je bio jedini razloga našeg početnog oklijevanja da podržimo prijedlog da se obustavi nastava i da studenti idu na teren. Sada smo mnogo mirniji kada smo čuli sve ovo. Morate znati da smo jako ponosni na vas i srećni što imamo ovakve studente“, zaključila je Radmila Pejić.

Predsjednik Štaba za koordinaciju pomoći, prorektor Marinković je takođe iskoristio priliku da još jednom oda priznanje studentima Univerziteta u Banjoj Luci koji su, kako je istakao, sve ispite proteklih dana položili sa desetkom.

Po završetku sastanka s delegacijom Ministarstva prosvjete, Štab za koordinaciju pomoći je održao svoj redovni sastanak na kome su rezimirana aktivnosti sa terena za prethodni dan i dogovoreno angažovanje studenata na terenu za petak, 23. 5. 2013.

Shodno tom dogovoru, u petak je angažovano 50 studenata u Doboju, 100 u Šamcu i 50 u Prijedor, dok je za subotu planiran odlazak većeg broja zaposlenih i studenata Univerziteta u Banjoj Luci na čišćenje terena u Šamac.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3352/logoUNIBL.jpg