Navigacija
Viber X logo

Održana javna tribina povodom Dana pobjede nad fašizmom

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci , održana je javna tribina u organizaciji Unije studenata Republike Srpske. Glavni govornici na Tribini, kojoj su prisutvovali studenti i profesori univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, te predstavnici više ministarstava u Vladi RS, bili su: senator Arie Livne, šef predstavništva Republike Srpske u Izraelu; istoričar prof. dr Nikola Popović, dopisni član Akademije nauka i umjetnosti RS; istoričar i diplomata prof. dr Dušan Bataković, direktor Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnost; te istoričar doc. dr Goran Latinović, šef katedre za istoriju Univerziteta u Banjoj Luci.

Održana javna tribina povodom Dana pobjede nad fašizmom

U svojim obraćanjima oni su još jednom podsjetili na istorijske datume, ličnosti i događaje koje su u najvećoj mjeri doprinijeli da 9.maja 1945. godine Njemačka potpiše bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi, ali i naglasili da sa završetkom rata fašizam nije iskorijenjen te da je stoga neophodno konstantno boriti se protiv ove civilizacijske pošasti, odnosno njegovati antifašističke tekovine.

Senator Arie Livne koji, po vlastitim riječima o holokaustu nije učio iz knjiga i filmova, nego ga je sam doživio i preživio, istako je da je „Drugi svjetski rat najtragičnija stvar koja se desila u njegovom životu, ali i da su to vjerovatno najtragičniji događaji u cjelokupnoj istoriji čovječanstva“.
On je naglasio da od odnosa prema fašizmu u velikoj mjeri zavisi budućnost čovječanstva: „Ako vi i vaši vršnjaci širom svijeta budete složni u tome da trebamo da se čuvamo od fašizma, nacizma i svih drugih vrsta mržnje čovjeka prema čovjeku, svijet će izgledati mnogo bolje“.

Održana javna tribina povodom Dana pobjede nad fašizmom

U ime Univerziteta prisutnima se obratio prorektor za kadrove UNBL prof. dr Draško Marinković te je čestitao Uniji studenata što je prepoznala značaj organizovanja jedne ovakve tribine na Univerzitetu.
Petar Đokić, Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS u svom obraćanju je istakao da žive sjećanja na herojstvo naroda ovog prostora i na ogromnu žrtvu podnesenu u borbi protiv fašizma. „Izuzetno je značajno što je Republika Srpska ustanovila Dan pobjede nad fašizmom kao svoj praznik. I ova aktivnost Unije studenata je nemjerljivo značajna zato što se antifašistička borba i sve strahote koje je prizveo fašizma moraju čuvati u kolektivnom sjećanju cijelog svijeta. Kolektivno sjećanje se mora njegovati i prenositi sa generacije na generaciju, a ovakve aktivnosti koje organizujete uz podršku profesora najbolji su način da se to i učini“, poručio je ministar Đokić studentima.