Navigacija
Viber X logo

Univerezitet u Banjoj Luci donio više odluka o načinu pružanja pomoći stanovništvu RS pogođenom poplavama

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na danas održanim sjednicama Proširenog kolegijuma i Upravnog odbora Univerziteta u Banjoj Luci doneseno je više odluka o načinu pružanja pomoći stanovništvu Republike Srpske i Distrikta Brčko koje je pogođeno katastrofalnim poplavama i stavljanju na raspolaganje, kadrovskih i drugih resursa Univerziteta, Vladi Republike Srpske.
Formiran je Štab Univerziteta za koordinaciju pomoći ugroženima od poplava na čelu sa prorektorom Draškom Marinkovićem, a u čijem sastavu su predstavnici: Rektorata, Medicinskog fakulteta, Visoke škole unutrašnjih poslova, Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci, te Unije studenata Republike Srpske, i koji će u najkraćem mogućem roku donijeti operativni plan angažovanja organa Univerziteta, zaposlenih i studenata.

Pomenuti štab biće veza Univerziteta u Banjoj Luci sa Kriznim štabom Republike Srpske. Istovremeno na svakoj organizacionoj jedinici prodekani za nastavu i predsjednici sindikalnih organizacija fakulteta/Akademije/VŠUP biće povjerenici koji će djelovati u saradnji sa Štabom za koordinaciju pomoći Univerziteta.
Data je preporuka da sve organizacione jedinice Univerziteta uplate po pet hiljada konvertibilnih maraka na jedinstveni račun Vlade RS za pomoć ugroženima. Takođe, svi zaposleni na Univerzitetu su pozvani da od naredne plate dobrovoljno izdvoje određeni procenat za pomoć ugroženima, i to: administracija najmanje 5%, a asistenti i nastavnici najmanje 10%. Ova sredstva bi bila izdvojena na poseban račun za pomoć zaposlenim i studentima Univerziteta u Banjoj Luci pogođenim poplavama.

Na sjednici Proširenog kolegijuma donesena je, i na razmatranje Republičkom kriznom štabu upućena, Odluka da se predavanja, vježbe i ispiti prolongiraju za jednu sedmicu na račun godišnjih odmora. Time je jednoglasno prihvaćen prijedlog Studentskog parlamenta Univerziteta da se nastava ne izvodi u toku ove sedmice, budući da su studenti izrazili spremnost da se uključe u studentske radne brigade koje bi učestvovale u akcijama pružanja pomoći ugroženom stanovništvu. Sva terenska nastava koja nije do sada održana biće održana u narednoj školskoj godini.

Organi Univerziteta u Banjoj Luci su se jednoglasno složili da ponude pomoć u rješavanju nastavnog proseca Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, posebno Saobraćajnom fakultetu UIS čije je sjedište u Doboju, a koji je direktno pogođen katastrofalnom poplavom.

Takođe, organi Univerziteta su podržali inicijativu da Vlada RS formira Fond solidarnosti putem kojeg bi se prikupljala sredstva za pomoć, a Univerzitet je preuzeo obavezu da zajedno sa Studentskim centrom rješava pitanje pomoći studentima koji su smješteni u domovima, a dolaze sa ugroženih područja.

Članovi UO su na današnjoj sjednici donijeli odluku da odmah polovnu svoje mjesečne naknade uplate za pomoć ugroženima, te je istovremno upućen poziv svim upravnim i nadzornim odborima u Republici Srpskoj da takođe, što je moguće prije, dio svojih naknada izdvoje u navedene svrhe.