Navigacija
Viber X logo

Aktivnosti na projektu BANOROB se uspješno provode

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Od 09-13.06.2014. godine u Banjoj Luci su boravili predstavnici Univerzitetskog koledža iz Narvika, Univerziteta za nauku i tehnologiju iz Trondhajma (Norveška) i kompanije PPM AS sa sjedištem u Trondhajmu, partneri Univerziteta u Banjoj Luci u projektu iz oblasti robotske tehnologije skraćenog naziva BANOROB (Bosnian-Norwegian research based innovation for development of new, environmental friendly, competitive robot technology for selected target groups), koji finansira Vlada Kraljevine Norveške.



Univerzitetski koledž iz Narvika predstavljali su: prof. dr Bjorn Solvang (Bjørn Solvang), dekan Mašinskog fakulteta i dr Gabor Zibig (Gabor Sziebig), saradnik na Projektu, Univerzitet za nauku i tehnologiju iz Trondhajma je predstavljao prof. dr Knut Sorbi (Knut Sørby), a komapniju PPM AS g. Trigve Tomesen (Trygve Thomessen), direktor.



Tokom boravka na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, prikazani su rezultati u uspostavljanju VALIP laboratorije (Virtuelna laboratorija za inteligentne sisteme sa daljinskim upravljanjem) i razgovarano o konceptu integrisanih rješenja, tj. povezivanja laboratorija na sva četiri partnera u jedan sistem kojim bi se moglo upravljati iz svakog od tih mjesta. U tom smislu je dogovorena i lista opreme koja bi se, pored robota, mogla nabaviti u ovu svrhu. U ovoj demonstraciji postignutih rezultata učestvovali su profesori i asistenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Simo Jokanović, prof. dr Vid Jovišević, prof. dr Mihajlo Stojičić, mr Stevo Borojević, mr Branislav Sredanović i Slaviša Todorović.



Projekat BANOROB podrazumijeva i boravak studenata Mašinskog fakulteta na univerzitetima partnerima u Norveškoj tokom četiri mjeseca, u okviru kojeg oni rješavaju konkretne projektne zadatke i predlažu primjenu rješenja do kojih su došli u praksi poslovnom okruženju u Banjoj Luci i Republici Srpskoj. Ovoga puta su studenti Mirko Petković i Duško Ružičić predstavili svoje projektne zadatke i rješenja do kojih su došli tokom boravka na univerzitetima u Norveškoj. Prezentaciji su prisustvovali i studenti koji su u Norveškoj boravili prošle godine, te studenti koji su se prijavili na konkurs za boravak ove godine.

Drugog i trećeg dana boravka delegacije iz Norveške razgovarano je o modernizaciji nastavnog plana i programa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, kako kroz modernizaciju sadržaja postojećih predmeta, tako i kroz razvijanje zajedničkih predmeta na sva tri univerziteta partnera u projektu BANOROB.



Tokom boravka deleagacije iz Norveške posebna pažnja je posvećena aktivnostima Projekta koji se odnose na saradnju sa industrijom. U tom smislu su održani sastanci sa predstavnicima ICBL (Inovacionog centra Banja Luka), kompanije NORWENSS i kompanije SPEKTRA DMG, čije pogone u Banjoj Luci su gosti posjetili i uvjerili se u kakvim uslovima posluju mala i srednja preduzeća u oblasti proizvodnje na ovim prostorima.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3414/BANOROBsviJUNI2014_web.jpg