Navigacija
Viber X logo

Delegacija iz Nižnjeg Novgoroda u posjeti Univerzitetu u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Za delegaciju iz Nižnjeg Novgoroda (Rusija), koju čine prvi prorektor Državne poljoprivredne akademije prof. dr Vladimir Besčetnov, direktor Međunarodne agencije za inovacije u Privolškom federalnom okrugu Jurij Smorodov i glavni urednik portala za promociju investicija Venturevolga.com. Aleksandar Blagov, a koja na Univerzitetu u Banjoj Luci (UNBL) boravi od 02. do 06 juna, danas je u Rektoratu organizovan svečani prijem.

Delegacija iz Nižnjeg Novgoroda u posjeti Univerzitetu u Banjoj Luci

Tom prilikom rektor Univerziteta prof. dr Stanko Stanić i prvi prorektor Državne poljoprivredne akademije potpisali su Ugovor o saradnji ove dvije visokoškolske institucije.

Delegacija iz Nižnjeg Novgoroda u posjeti Univerzitetu u Banjoj Luci

Svečanom prijemu i potpisivanju ugovora prisustvovali su i prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr Valerija Šaula i najuže rukovodstvo Poljoprivrednog fakulteta UNBL: dekan prof. dr Aleksandar Ostojić, prodekan za međunarodnu saradnju i naučno-istraživački rad doc. dr Miljan Cvetković i prodekan za nastavu doc. dr Nebojša Savić.
Izražavajući zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma, gosti i domaćini su se složili da postoji prostor i obostrani interes za saradnju, ne samo Poljoprivrednog fakulteta, nego i ostalih organizacionih jedinica Univerziteta sa pomenutim institucijama iz Nižnjeg Novgoroda.

Delegacija iz Nižnjeg Novgoroda u posjeti Univerzitetu u Banjoj Luci

Nakon što je ukratko predstavio Državnu poljoprivrednu akademiju, prof. Besčetnov je naglasio da su studenti Univerziteta u Banjoj Luci dobrodošli na njihovu visokoškolskoj instuticiji koja ima skoro 85 godina dugu tradiciju i zavidne rezultate u oblasti naučno-istraživačkog rada i osposobljavanja kadra specijalizovonog za oblast poljoprivrede. On je dodao da će za ovdašnje studente koji se odluče da studiraju na Akademiji biti obezbjeđeno da u relativno kratkom roku savladaju ruski jezik.

Rektor Stanić je takođe izrazio spremnost Univerziteta u Banjoj Luci da ugosti studente Državne poljoprivredne akademije, ističući da bi naučno-stručni skup „Studenti u susret nauci“ mogao biti jedna od prvih prilika za konkretnu razmjenu znanja i iskustava, ali i druženje mladih akademaca ovih dviju institucija.

Delegacija iz Nižnjeg Novgoroda u posjeti Univerzitetu u Banjoj Luci

Nakon sastanka u Rektoratu, za goste iz Njižnjeg Novgoroda je upriličen prijem i na Poljoprivrednom fakultetu gdje su ih dekan, prodekani i ostali zaposleni upoznali sa radom i istorijatom Fakulteta, studijskim programima, kadrovskim i ostalim resursima, kao i sa ostvarenim rezultatima.
Naglašavajući da je Fakultet otvoren za sve vidove saradanje sa institucijama koje oni predstavljaju, dekan Ostojić je goste podsjetio da je poljoprivreda jedna od strateških razvojnih grana Republike Srpske, te da se pojačana zainteresovanost mladih ljudi da izučavaju ovu oblast manifestuje i na taj način što već sada Fakultet ne može da primi sve one koji bi željeli da upišu ovaj studij. Dekan je dodao da Fakultet dosta pažnje posvećuje osposobljavanju vlastitog kadra i naučno-istraživačkom radu, te da tradicionalno, uspješno organizuje Međunarodni simpozijum i naučno-stručno savjetovanje agronoma Republike Srpske.

Nakon što su odgledali kratki film o Poljoprivrednom fakultetu, gosti iz Rusije su kroz prezentacije koje su pripremili zaposleni na Institutu za genetičke resurse upoznati i sa djelokrugom rada i dosadašnjim dostignućima i ove organizacione jedinice Univerziteta, te im je ukratko predstavljeno Zaštićeno područje „Univerzitetski grad“ i Botanička bašta kojima Institut upravlja.

U nastavku posjete gosti su obišli laboratorijski kompleks Poljoprivredenog fakulteta, kao i ostatak Kampusa, nakon čega je, u organizaciji Fakulteta, uslijedila posjeta uglednim poljoprivrednim gazdinstvima i firmama u okolini Banje Luke.

Narednih dana gosti iz Nižnjeg Novgoroda će imati priliku da se sastanu sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Privredne komore i Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, a sve u cilju uspostavljanja saradnje, ali i upoznavanja sa mogućnostima investiranja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3386/rusi_3.jpg