Navigacija
Viber X logo

Srbija stipendira studente iz Srpske

Stipendije i programiUniverzitet u Banjoj Luci

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, u okviru projekta „Srbija za Srbe u regionu“, raspisalo je konkurs za dodjelu 45 stipendija za pripadnike srpske nacionalne zajednice starosti od 18 do 35 godina za školsku 2014/15. godinu iz država u regionu (Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Albanije i Crne Gore).

Srbija stipendira studente iz Srpske

Stipendija obuhvata pohađanje osnovnih, master ili doktorskih studija na fakultetima Univerziteta u Beogradu, kao i pripremnu godinu učenja srpskog jezika za sve korisnike osim za kandidate iz Crne Gore, BiH i Hrvatske. Stipendija uključuje takođe besplatnu vizu za privremeni boravak, besplatnu nostrifikaciju srednjoškolskih/visokoškolskih isprava, plaćen kurs srpskog jezika i izabranih studija, plaćen smještaj i ishranu, zdravstveno osiguranje i stipendiju u iznosu od 15.000 dinara za mjesečne troškove.

Uslovi za dobijanje stipendije:

1. Kandidat mora da bude pripadnik srpske nacionalne zajednice.

2. Kandidat mora da ima državljanstvo jedne od država u regionu (Slovenije, Mađarske, Hrvatske, BiH, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Albanije i Crne Gore).

3. Kandidat mora da bude mlađi od:
- 21 godine za osnovne studije
- 25 godina za master studije
- 35 godina za doktorske studije.

4. Kandidat mora da ima:
- odličan uspjeh u srednjoj školi za upis na osnovne studije
- završene osnovne akademske studije obima 180 (za master studije obima 120 ESPB) ili 240 ESPB (za master studije obima 60 ESPB), sa prosjekom ocjena iznad 8,50
- završene master studije obima 300 ESPB za upis na doktorske studije.

5. Kandidat mora da posjeduje komunikacijski nivo znanja engleskog ili srpskog jezika.

6. Kandidat, nakon završenih studija, mora da se vrati i da živi u državi iz koje je došao.
/Prosjek se utvrđuje prema sistemu ocjenjivanja u državi u kojoj je kandidat stekao srednje, odnosno visoko obrazovanje/

Uz prijavni formular treba dostaviti sljedeće dokumente:
1. Biografija sa adresom, telefonom i i-mejl adresom.
2. Kandidati za osnovne studije: original ili ovjerena kopija srednjoškolskih svjedočanstava ili diplome o završenoj srednjoj školi;
Kandidati za master studije: original ili ovjerena kopija diplome o završenim osnovnim akademskih studijama sa dodatkom diplomi;
Kandidati za doktorske studije: original ili ovjerena kopija diplome sa osnovnih studija sa dodatkom diplomi, original ili ovjerena kopija diplome o završenim master studijama sa dodatkom diplomi.
3. Kopija pasoša.
4. Fotografija.

Kandidati koji ispunjavaju uslove za dobijanje stipendije, popunjeni formular zajedno sa potrebnim dokumentima dostavljaju nadležnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u državama u kojima žive.

Rok za dostavljanje prijavni formulara i popratne dokumentacije je 31. jul 2014. godine.

Srbija stipendira studente iz Srpske

Dodatne informacije i formular za prijavu zainterosovani mogu da dobiju na stranici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije ili stranici diplomatsko-konzularnogpredstavništva (u Republici Srpskoj).

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3487/Ekonomski-fakultet-1.jpg