Navigacija
Viber X logo

Ambasador Republike Turske u BiH posjetio Univerzitet u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Nj. E. g. Cihad Erginay sa saradnicima, posjetio je 16. 09. 2014. Univerzitet u Banjoj Luci.
Goste su primili rektor prof. dr Stanko Stanić i prorektorica za međunarodnu saradnju prof. dr Valerija Šaula, a glavna tema razgovora tokom prve zvanične posjete turskog ambasadora, bila je saradnja Univerziteta u Banjoj Luci sa univerzitetima u Turskoj, odnosno mogućnost proširenja saradnje u narednom periodu.


Rektor se gostima zahvalio na iskazanom interesovanju da posjete Univerzitet u Banjoj Luci, te im ukratko predstavio najveću visokoškolsku instituciju u Republici Srpskoj, dok je prorektorica Šaula ambasadora i njegove saradnike upoznala sa bogatom međunarodnom saradnjom Univerziteta, a prije svega sa činjenicom da je ta saradnja uspostavljena, odnosno da su potpisani sporazumi i sa turskim univerzitetima: Tehničkim univerzitetom Jildiz iz Istambula, Univerzitetom u Ankari, Univerzitetom Kastamonu, kao i sa Internacinalnim univerzitetom Burč iz Sarajeva.

Ambasador Erginay je istakao da je prijatno iznenađen informacijama o saradnji Univerziteta u Banjoj Luci sa turskim univerzitetima, dodavši da je ovaj vid saradnje bitan za razvoj dobrih odnosa među zemljama generalno. „Smatram da su univerziteti sveta mjesta gdje se uspostavljaju čvrste spone među ljudima, i to ne samo u oblasti obrazovanja“, istakao je ambasador.



Budući da je tokom razgovora konstatovano da razmjena studenata nije na zadovoljavajućem nivou, te da uprkos mogućnosti stipendiranja i školovanja u Turskoj koje se nude ovdašnjim studentima, malo njih koristi pruženu priliku, i gosti i domaćini su se složili da u budućnosti treba više raditi na ovom planu.

„Svi vaši studenti bi u Turskoj bili bi jako srdačno dočekani. Želio bih da takvu poruku prenesem i prilikom susreta sa njima, gdje bi oni u jednom neposrednom razgovoru mogli da pitaju sve što ih interesuje“, istakao je ambasador Erginay, dodavši da on sa saradnicima stoji na raspolaganju Univerzitetu u Banjoj Luci, odnosno ovdašnjim studentima koji izraze želju da da se usavršavaju u Turskoj, te da će Ambasada pružiti svaku vrstu pomoći Univerzitetu i ukoliko bude interesovanja da se otvori katedra za turski jezik.

Slažući se da treba stvarati pretpostavke za intenzivniju razmjenu studenata i međuuniverzitetsku saradnju, Rektor Stanić je naglasio da su studenti iz Turske dobrodošli na Univerzitet u Banjoj Luci, te izrazio očekivanje da će neki od njih prihvatiti poziv da učestvuju na Naučno- stručnom skupu „Studenti u susret nauci“ koji tradicionalno organizuje Studentski parlament Univerziteta. „To bi mogao biti dobar prvi korak u međusobnoj saradnji studenata“, istakao je rektor Stanić, dodajući da je upravo i ovom posjetom ambasadora i njegovih saradnika, dat podsticaj razvijanju postojeće i širenju buduće saradnje Univerziteta u Banjoj Luci sa turskim visokoškolskim institucijama.


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3572/posjeta-00.jpg