Navigacija
Viber X logo

Na Univerzitetu u Banjoj Luci otvoren treći „Dječiji univerzitet u BiH“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci juče je otvoren treći „Dječiji univerzitet u Bosni i Hercegovini“ tokom kojeg će učenici osam osnovnih škola iz Mostara, Sarajeva, Doboja, Krupe na Vrbasu i Banje Luke imati mogućnost da se prvi put susretnu sa univerzitetom, nauče više o obrazovnim mogućnostima, te dobiju prve informacije o svojoj budućoj profesiji.



Riječ je o trećoj fazi projekta koji WUS Austria iz Sarajeva, ove godine organizuje u saradnji sa Univerzitetom u Banjoj Luci u periodu od 22. do 26. septembra.
Školarcima iz Bosne i Hercegovine, dobrodošlicu na Univerzitet u Banjoj Luci, poželjela je prorektorica za međunarodnu saradnju prof. dr Valerija Šaula. „Sigurno među vama ima dosta onih koji su razmišljali šta će biti kada porastu, odnosno šta će da rade. Neko želi da bude ljekar, neko inženjer, neko sudija, neko da se bavi novinarstvom ili politikom, da bude uspješan bankar, da ima svoju firmu i slično.

     

To sve možete biti ako završite odgovarajuće škole, odnosno fakultete. Želja nam je da vam, kroz predstavljanje onoga što Univerzitet radi, pomognemo da odlučite čime ćete se baviti kao svojim profesionalnim zanimanjem u budućnosti. U tom smislu, naš univerzitet, nastavno osoblje i studenti stoje vam na raspolaganju za sve što vas interesuje“, naglasila je prorektorica Šaula, poželjevši školarcima da, osim sa pomenutim informacija, iz Banjaluke odu prepuni lijepih uspomena na druženje sa svojim vršnjacima iz raznih dijelova BiH i prijatan boravak u najvećem gradu Republike Srpske.
Željama da saznaju puno toga o univerzitetu i svojoj budućoj profesiji, da se ugodno osjećaju u Banjoj Luci i lijepo druže sa svojim vršanjaci, pridružio se i doc. dr Dino Mujkić koji je školarce pozdravio ispred WUS Austria, organizatora „Dječijeg Univerzitet u BiH“.



Po završetku zvaničnog dijela programa, dobrošlicu na prvo predavanje i radionicu na Univerzitetu u Banjoj Luci djeci je poželio prof. dr Stevo Pucar, njihov domaćin ispred Ekonomskog fakulteta, jednog od pet fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci koji će tokom ove sedmice ugostiti učenike osam osnovnih škola iz pomenutih gradova.

Već kroz uvodno predavanje, tokom kojeg je prof. Pucar na zanimljiv i njihovom uzrastu prijemčiv način predstavio djeci neke osnovne pojmove iz ekonomije, na što su oni reagovali aktivnim uključivanjem, postalo je jasno da je organizovanjem „Dječijeg univerziteta“ napravljen odličan potez.



Nakon Ekonomskog fakulteta, školarci će tokom ove sedmice slična predavanja i radionice imati i na Prirodno-matematičkom fakultetu (utorak), Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta i Poljoprivednom fakultetu (srijeda), te Akademiji umjetnosti (četvrtak).

Za vrijeme svog boravka u Banjoj Luci učenici će imati priliku da obiđu prirodne, kulturne i istorijske znamenitosti grada, te da uživaju u raznim kulturnim sadržajima poput dječijih predstava i filmova, te izložbi lutaka.

Program trećeg „Dječijeg univerziteta u BiH“ zavšava se u petak, 26. septembra svečanom dodjelom diploma u prostorima Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3588/cetiri-mala.jpg