Navigacija
Viber X logo

Na Univerzitetu u Banjoj Luci svečano zatvoren treći „Dječiji univerzitet u BiH“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom ceremonijom dodjele diploma za 90 učenika osam osnovnih škola iz Mostara, Sarajeva, Doboja, Krupe na Vrbasu i Banje Luke, održanom na Fakultetu političkih nauka Univerzitet u Banjoj Luci, zatvoren je treći “Dječiji univerzitet u BiH”- dječiji kamp finansiran od strane Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, Office of Public Affairs (OPA), koji je World University Service Austria (WUS Austria), ove godine realizovala u saradnji sa Univerzitetom u Banjoj Luci u periodu od 22. do 26. septembra.



Diplome su učenicima: OŠ „Isak Samokovlija“ Sarajeva, OŠ „Vojislav Ilić“ Krupa na Vrbasu, OŠ „Dositej Obradović“ Doboj, „Četvrte osnovne škole“ Mostar, OŠ „Branko Radičević“ Banja Luka, OŠ „Petra Bakule“ Mostar, „Treće osnovne škole“ Mostar i OŠ Safvet –beg Bašagić“ Sarajevo, uručili prof.dr. Valerija Šaula, prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci, mr Almir Kovačević, generalni direktor WUS Austria i Marija Stavropoulos, zamjenik šefa banjalučke kancelarije Ambasade SAD u BiH.



Tokom proteklih pet dana, djeca-polaznici Dječijeg univerziteta, kroz predavanja i radionice koje je održalo akademsko osoblje pet fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci: Ekonomskog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta, Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, Poljoprivrednog fakulteta i Akademije umjetnosti, imali su priliku da se prvi put susretnu sa univerzitetom, saznaju više o obrazovnim mogućnostima, odnosno šta i kako se izučava na pojedinim fakultetima, te tako dobiju prve informacije o svojoj budućoj profesiji.



Zahvaljujući se, tokom ceremonije zatvaranja trećeg Dječijeg univerziteta, svima onima koji su doprinijeli da se ovaj kamp uspješno realizuje, a posebno djeci, prorektorica Šaula je istakla da je sigurna da su proteklih dana nešto korisno naučili: „Vi ste obišli samo jedan broj fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci , ali vjerujem da je i to što ste vidjeli, nekima od vas dalo ideju šta bi mogli studirati u budućnosti, a možda se upravo u ovim istim klupama sretnemo za nekoliko godina“, istakla je prorektorica, dodajući da će ovaj projekat poslužiti Univerzitetu kao ideja za ostvarivanje tješnje saradnje i sa osnovnim školama, kao što se to čini sa srednjim.



„Ovo je jedno lijepo iskustvo koje će vas, siguran sam, jer pričam iz vlastitog iskustva, pratiti cijelog života. Neka ovi divni momenti ne ostanu samo kod vas, podijelite ih sa vašim drugarima , sa porodicom i recite im kako vam je lijepo bilo“, poručio je školarcima generalni direktor WUS Austria, mr Almir Kovačević.

Marija Stavropoulos iz Američke ambasade u BiH čestitala je osoblju WUS Austria i Univerziteta u Banjoj Luci na uspješnoj organizaciji trećeg „Dječijeg univerziteta u BiH“: „Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje sa vama i što, i ime Ambasade, mogu reći da mi je drago da smo dali podršku učenicima osnovnih škola širom BiH kako bi im se u ranoj dobi od 10 do 14 godina približilo studiranje na način prilagođen njihovom uzrastu“, istakla je gđa Stavropoulos, podsjećajući da je ovo samo jedan od brojnih obrazovnih projekta u BiH koje Američka ambasada podržava.



Treći „Dječiji univerzitet“ nastavak je projekta koji je WUS Austria 2011. proveo u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu, odnosno 2013. godine u saradnji sa Sveučilištem u Mostaru. Projekat nastoji da od najranijeg doba poveća zainteresovanost djece za nauku, istraživanje i tehnologiju kroz uzbudljiva, interaktivna iskustva iz stvarnog života. Na taj način djeca razvijaju stručni talent i znanja, kreativnost, svoju ličnost te produbljuju svoju znatiželju i sposobnost kritičkog razmišljanja.

Galerija 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3602/01_jedan-2.jpg