Navigacija
Viber X logo

Treća faza „Dječijeg univerziteta u BiH“ na Univerzitetu u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Univerzitetu u Banjoj Luci, u periodu od 22. do 26. septembra 2014. godine, održaće se treća faza projekta „Dječiji Univerzitet u Bosni i Hercegovini“ koji okuplja djecu iz cijele BiH u cilju promovisanja visokog obrazovanja, saradnje osnovnih škola i univerziteta širom BiH, kao i izgradnje zajedničke budućnosti kroz predstavljanje tema iz nauke i istraživanja.

Riječ je o projektu koji, uz finansijsku podršku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, Office of Public Affairs (OPA), organizuje WUS Austria u saradnji sa Univerzitetima iz BiH. Prve dvije faze uspješno su realizovane u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu (2011.godine), odnosno Sveučilištem u Mostaru (2013. godine), dok je partner WUS Austria u trećoj fazi Univerzitet u Banjoj Luci.



Ove godine, u navedenom periodu, učenici osam osnovnih škola iz Mostara, Sarajeva, Doboja, Krupe na Vrbasu i Banje Luke imaće mogućnost da se prvi put susretnu sa univerzitetom i nauče više o daljnjim obrazovnim mogućnostima, te dobiju prve informacije o svojoj budućoj profesiji.

Učenicima će, tokom pet dana, predavanja održati akademsko osoblje pet fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci: Ekonomskog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta, Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, Poljoprivrednog fakulteta i Akademije umjetnosti, a kao gost-predavač posebnu radionicu održaće Amra Tanović-Branković s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Dječiji univerzitet je projekat koji od najranijeg doba nastoji da poveća zainteresovanost djece za nauku, istraživanje i tehnologiju kroz uzbudljiva, interaktivna iskustva iz stvarnog života. Na taj način djeca razvijaju stručni talenat i znanja, kreativnost, svoju ličnost te produbljuju znatiželju i sposobnost kritičkog razmišljanja.

Agenda Dječijeg Univerziteta u Banjoj Luci

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3581/CU_logo.jpg