Navigacija
Viber X logo

Otvoreno 11. savjetovanje „Oktobarski pravnički dani“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci danas je otvoreno 11. savjetovanje „Oktobarski pravnički dani“ koje tradicionalno organizuju Udruženje pravnika Republike Srpske i Pravni fakultet UNBL.


Pomenuti stručni skup sa međunarodnim učešćem, čiji su suorganizatori Advokatska komora RS, Notarska komora RS, Centar za edukaciju sudija i tužilaca RS i Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u prisustvu brojnih uglednih zvanica, svečano je otvorio predsjednik Udruženja pravnika RS akademik prof. dr Rajko Kuzmanović.


Poželjevši dobrodošlicu gostima i učesnicima na savjetovanje čija je opšta tema „Izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema“, akademik Kuzmanović je istakao da „ova generacija pravnika ima važnu i tešku ulogu u RS i BiH“. „ Živimo u vremenu kada se stvara novi pravni poredak i nove pravne i društvene institucije, pod snažnim uticajem tzv. međunarodne zajednice. Na nivou BiH formiraju se sudovi, tužilaštva, agencije, uprave i direkcije, nerijetko nametanjem i mimo ustava.

Pravnici i politički predstavnici moraju sve učiniti da te i takve institucije rade po zakonu i pravu, i bez diskriminacije. Težak je to zadatak, ali je moguć. Uvjeren sam da će i ovo savjetovanje pomoći da istrajemo na putu stvaranja pravednog prava“, istakao je prof. dr Kuzmanović.


Obraćajući se brojnim učesnicima i gostima 11. pravničkog savjetovanja na Pravnom fakultetu, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da je ponosan na Republiku Srpsku zato što je uspjela da izgradi autentičan pravni sistem bez uticaja i intervencija, uprkos pokušajima, prije svega stranog faktor, da derogiraju ovdašanji pravni sistem.

„Veoma smo svjesni izazova koji nas čekaju, ali smo i uvjerni da imamo potencijal i političku volju za provođenje postojećih i stvaranje novih pravnih normi. Ja sam danas ovdje, između ostalog, da bih vas pozvao da zajednički djelujemo, jer samo tako možemo i moramo da odbranimo našu zajednicu i naš pravni poredak. Uvjeren sam da ćete svi vi kroz jednu stručnu , naučnu , akademsku debatu koju ćete voditi, na najbolji mogući način dati smjernice budućeg djelovanja u tom smislu“, istako je predsjednik Dodik u svom obraćanju učesnicima skupa.


Izražavajući zadovoljstvo zbog ukazane prilike da u ime Univerziteta u Banjoj Luci pozdravi goste i učesnike Svajetovanja, rektor prof. dr Stanko Stanić je istakao da je „zadovoljstvo utoliko veće ako se ima u vidu činjenica da su ključni ljudi u funkcionisanju Udruženja pravnika RS, kao i u organizaciji i vođenju ovog skupa, upravo profesori i asistenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci“.

Obraćajući se učesnicima skupa, rektor Stanić je izrazi uvjerenje da će oni još jednom uspješno uraditi domaći zadatka koji se ogleda u dokazivanju da pravosudni sistem u RS funkcioniše bolje i nezavisnije nego što to rade brojne međunarodne pravne institucije koje godinama unazad nastoje da domaćim insitucijama dijele lekcije iz prava, demokratije i nezavisnog sudstva.


Nakon prve plenarne sjednice, prvog dana Savjetovanja, delegacija organizatora i suorganizatora „Oktobarskih pravničkih dana“ položila je cvijeće na spomen-obilježje palim studentima i radnicima Univerziteta u Banjoj Luci, nakon čega je Savjetovanje nastavljeno kroz rad u pet katedri.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3620/jedan.JPG