Navigacija
Viber X logo

Predsjednik Narodne skupštine RS i ministar prosvjete i kulture RS u radnoj posjeti Univerzitetu u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i ministar prosvjete i kulture u Vladi RS Goran Mutabdžija boravili su danas u radnoj posjeti Univerzitetu u Banjoj Luci.



Tokom sastanka u Rektoratu kojem je, pored rukovodstva Univerziteta u Banjoj Luci na čelu sa rektorom prof. dr Stankom Stanićem, dekana i predstavnika studenata, prisustvovao i v.d. rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Radoslav Grujić, razgovarano je o aktuelnim pitanjima na dva javna univerziteta na početku nove akademske godine, kao i o razvojnim projektima čija je realizacija u toku.



Uz napomenu da Univerzitet u Banjoj Luci u novu školsku godinu ulazi bez značajnijih problema, kadrovski osposobljen i sa dobrim smještajnim i laboratorijskim kapacitetima, rektor Stanko Stanić je goste podsjetio da ova visokoškolska ustanova uspješno realizuje više razvojnih projekata, izdvajajući izgradnju IV paviljona za smještaj studenata kao jedan od najznačajnijih. „Sa zadovoljstvom mogu istaći da radovi na izgradnji IV paviljona teku prema planu, tako da očekujemo da će do početka naredne 2015/2016. akademske godine prvi studenti moći da usele u ovaj objekat“, istakao je rektor, izražavajući očekivanje da će Univerzitet i u budućnosti imati podršku nadležnih republičkih institucija kada je riječ o realizaciji planiranih projekata a koji se prije svega odnose na obezbjeđivanje novih i rekonstrukciju postojećih smještajnih kapaciteta pojedinih fakulteta.



Po završetku sastanka u Rektoratu, predsjednik Narodne skupštine RS je u pratnji domaćina obišao objekte u krugu univerzitetskog kampusu koji su u izgradnji: IV paviljon, Pozorišnu zgradu Akademije umjetnosti i zgradu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, te se upoznao sa dosadašnjim tokom gradnje i aktivnostima koje je u narednom periodu neophodno preduzeti da bi ovi objekti bili stavljeni u funkciju.
„Nakon što je protekle sedmice privedena kraju izgradnja studentskog doma na Palama, danas smo se ovdje uvjerili da radovi na IV paviljonu teku planiranom dinamikom. Istovremeno, vrše se značajna ulaganja u objekte fakulteta. Prošle godine smo imali uspješan završetak izgradnje zgrade Fakulteta političkih nauka, a pred nama su aktivnosti na završetku izgradnje objekta Arhitektonsko-građevinskog fakulteta i izgradnji zgrade Šumarskog fakulteta“, podsjetio je Radojičić, naglašavajući da, bez obzira na ekonomske prilike i ekonomsku krizu, kontinuirano se nastoje omogućiti što bolji uslovi za rad oba javna univerziteta, a kroz najniže cijene smještaja i školarine u regionu, i što bolji studentski standard.



U nastavku radne posjete Univerzitetu u Banjoj Luci, predsjednik Narodne skupštine je obišao gradilište Arhitektonsko–građevinsko-geodetskog fakulteta, nakon čega je prisustvovao otvaranju objekta u krugu kampusa čiji je enterijer renoviran za potrebe sprovođenja nastavnog procesa na Akademiji umjetnosti.



Pojašnjavajući da je riječ o novom-starom objektu površine 300 metara kvadratnih, koji je adaptiran i, uz pomoć Univerziteta i donatora, u potpunosti stavljen u funkciju ostvarivanja nastave na novootvorenim smjerovima Akademije umjetnosti, dekan prof. dr Luka Kecman je istakao da je otvaranje ovog objekta još jedan dokaz da se Univerzitet u Banjoj Luci, odnosno Akademija umjetnosti užurbano razvija. Uz napomenu da je Akademija potpuno opremljena za izvođenje nastave na svim smjerovima, dekan Kecman je izrazio zadovoljstvo što će ova organizaciona jedinica Univerziteta u Banjoj Luci u skorije vrijeme na raspolaganju imati i Pozorišnu zgradu koja se gradi uz IV paviljon.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3632/Prva-1.jpg