Navigacija
Viber X logo

Svečano obilježen Dan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Promocijom 84 diplomirana inženjera poljoprivrede i 8 magistara poljoprivrednih nauka, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci 10.10. 2014. godine svečano je obilježio 22 godine postojanja i uspješnog rada.



Obraćajući se tom prilikom prisutnim gostima, profesorima, te mladim inženjerima i magistrima agronomije, v.d. dekana Fakulteta, prof. dr Nikola Mićić je podsjetio da „Bosna i Hercegovina dnevno uvozi 6,6 miliona maraka vrijednosti hrane, pa se otuda postavlja pitanje da li je to cijene neznanja ili nekih drugih okolnosti“.



„ Danas nam je više nego ikad potrebno znanje, u svim segmentima društva, a posebno u poljoprivrednoj proizvodnji. Mogu da kažem da Poljoprivredni fakultet ima potrebna znanja jer je veliki broj naših profesora školovan na prestižnim fakultetima u Evropi gdje su magistrirali i doktorirali, te se vratili ovamo da to znanje primijene.

Školovanjem mladih kadrova mi smo stvorili jedan ambijent i dobru osnovu da možemo da se uključimo u naučno istraživačke procese , da možemo da stvorimo neophodno znanje i unaprijedimo razvoj poljoprivredne proizvodnje, odnosno da dovedemo do toga da mi proizvedemo svu onu hranu koju sada uvozimo“, istakao je Mićić.

Čestitajući 22. rođendan Poljoprivrednom fakultetu, rektor prof. dr. Stanko Stanić je istakao da riječ o respektabilnoj naučno-istraživačkoj ustanovi u okviru Univerziteta, te se složio sa konstatacijom v.d. dekana Poljoprivrednog fakulteta da je danas više nego ikada potrebno znanje u oblasti poljoprivrede. „ Bitno je iz dva razloga. Prvi je što je poljoprivreda jedna od strateških razvojnih grana RS, a drugi se ogleda u činjenici da živimo u vremenu klimatskih promjena. U takvim okolnostima, pred vama je, mlade koleginice i kolege, kao i vašim asistentima i profesorima da tražite druga rješenja i metode proizvodnje hrane odnosno uzgoja stoke na ovim našim prostorima“, istakao je Uz čestitke mladim diplomiranim inženjerima poljoprivrede i magistrima poljoprivrednih nauka, rektor je naglasio da će, i nakon što im budu uručene diplome, Fakultet ostati otvoren za njih na njihovom putu nadogradnje znanja i učešća u istraživačkim projektima.



Kako se moglo čuti tokom svečanosti, uvođenjem drugog i treće ciklusa studija na Poljoprivrednom fakultetu ispunjena je premisa kontinuiteta u obrazovanju i usavršavanju u naučno-istraživačkom radu, a Fakultet pruža podršku svojim studentima i nakon što steknu odgovarajuće diplome.

Kako se i gdje se angažuju studenti koji tokom studiranja ostvare visok prosjek na Poljoprivrednom fakultetu i iskažu želju za bavljenjem naučno-istraživačkim radom, pojasnila je mr Mirela Kajkut. „Ja sam Poljoprivredni fakultet upisala 2005, diplomirala i zahvaljujući prije svega podršci svojih profesora, kao i ostvarenom uspjehu na prvom ciklusu studija dobila sam mogućnost da budem mladi istraživač Ministarstva nauke i tehnologije , u saradnji sa Institutom za genetičke resurse.

Naš Poljoprivredni fakultet nudi mogućnost ostajanja u našem gradu, na našem Univerzitetu, jer je ovo jedan od rijetkih fakulteta koji ima i drugi i treći ciklus studija“, istakla je Mirela, dodajući da ona nije jedini student Poljoprivrednog fakulteta koji je imao priliku da svoj prvi radni angažman ostvari na Fakultetu.
“Fakultet vodi računa o svojim studentima i zahvaljujući tome dosta mladih ljudi je ostalo da radi na Univerzitetu, dobilo mogućnost da se usavršava u inostranstvu, te da stečena znanja kasnije prenesu na naš Univerzitet i time doprinesu razvoju nauke na Univerzitetu“, dodala je ona.



Diplomirani inženjer poljoprivrede Petar Ninić koji je diplomu na Poljoprivrednom fakultetu stekao prije nekoliko godina, prenio je novopečenim diplomcima i magistrima svoja iskustva i dao neke preporuke koje im mogu biti od koristi prilikom budućeg radnog angažovanja. Uz napomenu da, kroz rad u jednoj savjetodavnoj agenciji ima čast da pomaže poljoprivrednicima na terenu, te da istovremeno ima vlastiti biznis, Ninić je savjetovao prisutnim kolegama da nađu način da istovremeno rade i da se školuju,“ jer će malo ko zaposliti magistra bez ijednog dana radnog iskustva“, te da uvijek idu u pravcu stvaranja vlastitog biznisa.

Nakon uvodnih obraćanja, uslijedio je najsvečaniji dio programa obilježavanja Dana Poljoprivrednog fakulteta -dodjela diploma, koje je diplomiranim inženjerima poljoprivrede i magistrima poljoprivrednih nauka uručio prof. dr Aleksandar Ostojić.



Profesor Ostojić imao je zadovoljstvo i da uruči nagradu najboljem diplomiranom inženjeru Zorani Popović, čiji je prosjek 9, 34, kao podstrek budućem radu.

U sklopu obilježavanja Dana poljoprivrednog fakulteta, prije svečane dodjele diploma, položeno je cvijeće ispred spomen biste prvog dekana Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Petra Durman, dok je u prostorijama Fakulteta otvorena izložba fotografija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3638/prva-2.jpg