Navigacija
Viber X logo

Međunarodni simpozijum Elektronska industrija- INDEL 2014

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci 7. i 8. novembra održan je deseti po redu međunarodni simpozijum Industrijska elektronika- INDEL 2014.



Podsjećajući da je prvi INDEL održan 1997, te da se od 1998. godine, ovaj simpozijum organizuje svake druge godine, predsjednik organizacionog i programskog odbora simpozijuma, dekan ETF-a prof. dr Branko Dokić, je istakao da se ideja za organizovanjem jednog ovakvog skupa rodila odmah nakon rata: „ Shvatili smo na Fakultetu da imamo jednu veliku obavezu i izazov da sačuvamo od elektronike ono što se sačuvati može, ali i da promovišemo ono novo što se dešava u elektronici, jer smo svi svjesni da živimo u eri koju je obilježila elektronika“.



Iako je simpozijum startovao kao nacionalni, vrlo brzo je prerastao u međunarodnu konferenciju, uz učešće eminentnih stručnjaka iz cijelog svijeta, a svaki od tih skupova obilježila je neka aktuelna tema. „Ove godine, za deseti jubilarni INDEL, prijavljeno je 59, a prihvaćeno 56 radova. Svaki od tih radova je prošao dvije, a neki i tri recenzije, a recenzenti su bili ugledni stručnjaci širom svijeta“, istakao je dekan Dokić dodajući da su i ove godine zastupljene interesantne i aktuelne teme, a jedna od njih je električno vozilo. Takođe, dekan je skrenuo pažnju na dva okrugla stola: prvi je na temu digitalizacije u BiH, dok drugi pod nazivom „Može li sunce da hladi“ za temu ima korištenje sunca za proizvodnju električne energije.



Dekan je podsjetio da je „između ostalog i kao rezultat održavanja 'INDELA' na Fakultetu otvoren Institut za računarsku tehniku i računarske komunikacije koji je za samo šest mjeseci postojanja zaposlio 20 mladih elektroinženjera s vizijom da do 2018. godine bude zaposleno od 150 do 200 inženjera“.

Učesnike desetog INDEL-a u ime Univerziteta u Banjoj Luci pozdravio je rektor, prof. dr Stanko Stanić te im poželio uspješan rad. Posebno se zahvalio učesnicima koji dolaze sa fakulteta i univerziteta van Banje Luke: „Time što ste prihvatili poziv ETF-a dali ste do znanja da ste prepoznali da ovaj fakultet radi ozbiljno, organizovano i temeljito“, istakao je rektor, izražavajući uvjerenje da će tokom dva dana trajanja simpozijuma biti potvrđeno pravilo da jedno znanje vrijedi onoliko koliko je u funkciji razvoja zajednice kojoj služi.

Deseti, jubilarni INDEL proglasio je otvorenim, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić koji je rekao da nije lako održati kontinuitet međunarodnih konferencija u ovoj oblasti, te dodao da je za Univerzitet u Banjoj Luci i Elektrotehnički fakultet veoma važno da, osim redovnog naučno-nastavnog rada, organizuje i ovakve skupove zato što je to prirodna nadogradnja njegove osnovne djelatnosti. Tim prije, jer je elektronika oblast koja se stalno mijenja, te je zato jako bitno da se prate sve te promjene.

Otvaranju simpozijuma prisustvovali su i ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić i ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3711/08-01-01.png