Navigacija
Viber X logo

Šesti međunarodni naučni kongres „Antropološki aspekti sporta, fizičkog vaspitanja i rekreacije“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjoj Luci, 6-7. novembra 2014. godine održan je Šesti međunarodni naučni kongres „Antropološki aspekti sporta, fizičkog vaspitanja i rekreacije“.

Šesti međunarodni naučni kongres „Antropološki aspekti sporta, fizičkog  vaspitanja i rekreacije“

Ovaj međunarodni skup okupio je preko 100 eminentnih stručnjaka iz oblasti sportskih nauka sa prostora cijele bivše Jugoslavije. „ Očekujemo da će profesori i istraživači koji dolaze sa fakulteta iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine kroz svoje radove, koji će biti izloženi na kongresu, dati značajan naučni doprinos u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta“, istakao je dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta prof. dr Simo Vuković, na otvaranju skupa.

Dekan prof. dr Simo Vuković

Dekan Vukoviće je iskoristio priliku da upozna sve prisutne da je na devetom kongresu Međunarodne federacije za fizičko vaspitanje – FIEP (Fédération Internationale d’Education Physique, koji je održan u Sofiji u mjesecu oktobru, donesena odluka da Fakultet fizičkoga vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjoj Luci bude domaćin 11. FIEP kongresa koji će se održati od 14. do 18 septembra 2016. godine.

„Na ovaj način Međunarodna federacije za fizičko vaspitanje nam je ukazala veliko povjerenje. To je skup koji je od velikog značaja, ne samo za Fakultet i Univerzitet, nego i za grad Banju Lucu i cijelu Republiku Srpsku“, istakao je dekan, te zahvalio svima koji su pomogli da FFVS dobije domaćinstvo 11. FIEP kongresa.

U ime učesnika i gostiju, na otvaranju Šestog međunarodnog naučnog kongresa „Antropološki aspekti sporta, fizičkog vaspitanja i rekreacije“ obratio se prof. dr Dragan Milanović: „Ova tema je izuzetno pohvalna, jer u kineziologiji vrijedi zlatno pravilo da se antropološke karakteristike mogu izmjeriti . One imaju uticaj na uspješnost i u tjelesnom odgoju, i u sportu i rekreaciji, ali su i u funkciju zdravlja, kvalitete života , suočavanja sa stresnim situacijama i pronalaženja najboljih rješenja za boljitak stvarnog života svakoga od nas. Naravno te antropološke karakteristike mogu se mijenjati pod uticajem programiranih transformacijskih procesa, a to je upravo tema kojom će se ovaj kongres pozabaviti“, istakao je profesor Milanović, dodajući da se nova znanja i spoznaje koje ovaj kongres proizvodi moraju oblikovati u jednu dobru teoriju koja je bitna za unapređenje struke, a onda i za praktično djelovanje.



Učesnike i goste Kongresa je pozdravio i zvanično otvorio ovaj međunarodni skup, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić, te tom prilikom istakao da je već i sama činjenica da Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta po šesti put organizuje jedan ovako značajan događaj koji okuplja poznate stručnjake iz ove oblasti, dokaz da se na Fakultetu puno pažnje posvećuje naučno -istraživačkom radu. „Dokaz te posvećenosti je i izdavanje visoko rangiranog naučnog časopisa Sportlogia“, istakao je rektor, poželjevši da Kongres bude uvodna priprema za međunarodnu konferenciju koju je FIEP povjerila Fakultetu.

Otvaranju Kongresa prisustvovali su i ministar prosvjete i kulture u Vladi RS Goran Mutabdžija i ministar porodice , omladine i sporta Nada Tešanović koja je istakla da su konferencije ovog tipa dosta rijetke, te čestitala Fakultetu što je uprkos ekonomskim poteškoćama uspio da okupi preko 100 stručnjaka iz zemalja regiona, čiji će rad rezultirati novim spoznajama primjenjivim u praksi.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3710/10-01-01.png