Navigacija
Viber X logo

Univerzitet u Banjoj Luci predstavio svoju izdavačku djelatnost na 59. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci predstavio je svoju izdavačku djelatnost na juče završenom 59. Međunarodnom sajma knjiga u Beogradu. Promocija je upriličena na štandu Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, a o izdavaštvu Univerziteta u Banjoj Luci govorio je prorektor za naučno-istraživački rad i ujedno  predsjednik Komisije za izdavačku djelatnost  Univerziteta, prof. dr Milan Mataruga.


Obraćajući se prisutnoj publici prorektor je istakao da je izdavačka djelatnost Univerziteta veoma intenzivna i kvalitetna , te da je 25 originalnih naučnih radova i nastavnih publikacija, izloženih na štandu Predstavništva,  sa kojima se Univerzitet predstavio na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, samo dio izdanja koja su publikovana u posljednjih godinu dana, a čiji je izdavač ili suizdavač Univerzitet.

Prorektor je podsjetio da je riječ o drugom predstavljanju izdavaštva Univerziteta u Banjoj Luci u vrlo kratkom periodu, budući da je Univerzitet i na nedavno završenom Sajmu knjige u Banjoj Luci predstavio preko 120 svojih izdanja.

Takođe, prorektor Mataruga je naglasio da Univerzitet  puno pažnje pridaje naučno- istraživačkom radu , odnosno  publikovanju rezultata istraživanja svojih zaposlenih i saradnika , te da je Upravni odbor Univerziteta nedavno donio odluku da formira Univerzitetsku knjižaru u kojoj će studentima, ali i stručnoj javnosti biti dostupna sva izdanja Univerziteta.  Dodatni podsticaj naučno-istraživačkoj i izdavačkoj djelatnosti Univerziteta trebao bi, kako je istakao prorektor Mataruge,  dati univerzitetski fond za nauku čije se osnivanje planira, a iz koga bi se između ostalog, finansijski pomagalo štampanje naučnih radova.  

 
Predsjednik Komisije za izdavačku djelatnost  je takođe podsjetio da univerzitet u Banjoj Luci tijesno sarađuje sa univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu,Kragujevcu i drugim visokoškolskim visokoškolskim ustanovama  u Srbiji, na svim poljima,  pa tako i kada je o objaviljivanju udžbenika i drugih publikacija riječ, o čemu svjedoči dosta univerzitetskih izdanja  čiji su autori ili kooautori , zajedno sa kolegama sa Univerziteta u Banjoj Luci, upravo profesori sa nekog od Univerziteta u Srbiji sa kojima Univerzitet u Banjoj Luci sarađuje.

Prorektor Mataruga je isto tako  izrazio zadovoljstvo što su izdanja Univerziteta u Banjoj Luci dostupna studentima i stručnoj javnosti u Srbiji i što će među njima biti i monografija prof. dr Jelene Poljašević „Finansijsko izvještavanje u javnom sektoru“, čiji je izdavač Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.

Sem autorke, o ovoj vrijednoj publikaciji govorili su prof. dr Kata Škarić-Jovanović i  prof. dr Duško Šnjegota, glavni revizor javnog sektora Republike Srpske, koji je istakao da će svi oni koji budu čitali ovu monografiju, u rukama imati dobar alat za razumijevanje finansijskog izvještavanja Republike Srpske.

Uz napomenu da autorka spada u uski krug istraživača koji se bave temom finansijskog izvještavanja u javnom sektoru, profesorica Škarić-Jovanović  je naglasila da je značaj pomenute monografije  u velikoj mjeri determinisan  značajem problema koji se u njoj obrađuje.


Govoreći o monografiji čiji je autor, prof. dr Jelena Poljašević je istakla da se ljudi svakodnevno susreću sa nizom pitanja vezanih za javni sektor , počevši od toga da li smo prezaduženi, ko će da otplaćuje naše kredite, koliki će biti godišnji budžet i kako će sredstva biti raspodijeljena, da li bilježimo deficit i sl, te da su sva ta pitanja, koja ne postavljaju samo ekonomisti nego i šira javnost koja želi da bude upućena u ovu tematiku, bila  razlog zašto je napisala monografiju „Finansijsko izvještavanje u javnom sektoru“.

Promocija izdavačke djelatnosti Univerziteta u Banjoj Luci bila je dio programa predstavljanja, odnosno nastupa Republike Srpske na 59. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu koji je organizovalo Predstavništvo RS u Srbiji, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom RS i Udruženjem izdavača Republike Srpske.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3697/prva-1.png