Navigacija
Viber X logo

Posjeta Univerzitetu Sarland u Njemačkoj

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U Organizaciji Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Štutgartu, na čelu sa generalnim konzulom g. Draganom Dragićem, i uz podršku Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić i prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr Valerija Šaula, u periodu od 10-13.12.2014. godine boravili su u radnoj posjeti Univerzitetu Sarland u Sarbrikenu.

 

Tokom radnog sastanka u Generalnom konzulatu u Štutgartu 10.12.2014. godine, predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Zenici (rektor prof. dr Dževad Zečić) su razgovarali sa domaćinima o programu i cilju posjete. Generalni konzul Dragan Dragić, konzul Dag Đumrukčić i vicekonzul Dragan Mihaljević obezbijedili su i prisustvo profesora u penziji koji su radni vijek proveli u Njemačkoj (prof. dr Dušan Gruden i prof. dr Jovan Mitrović), sa kojima su razmijenjena iskustva o saradnji sa njemačkim partnerima i načinu rada na njemačkim univerzitetima. Sastanku je prisustvovala i g-đa Renata Delić, predavač strukovne škole njemačkog jezika za odrasle u Štutgartu, te g. Haris Halilović, bivši generalni konzul u Štutgartu i predsjednik Saveza dopunskih škola u SR Njemačkoj za građane iz Bosne i Hercegovine.

 

Prilikom cjelodnevne posjete Univerzitetu Sarland u Sarbrikenu, dana 11.12.2014. godine, delegaciji su se pridružili i predstavnici Univerziteta u Sarajevu (prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Zehra Kreho i stručni saradnik za nastavne planove i programe Saša Madacki). Delegaciju univerziteta iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine primili su prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta Sarland prof. dr Astrid Felner, direktor Kancelarije za međunarodnu saradnju g. Johan Abele, profesor na Odsjeku za slavistiku dr Garbrijela Vojvoda-Engstaler, direktor Instituta Evropa pravo prof. dr Tomas Gigerih, sa saradnicima, istraživač u Institutu za nove materijale Lajbnic prof. dr Roland Benevic, direktor kancelarije za transfer tehnologije i preduzetništvo Univerziteta Sarland dr Koni Klauzen i direktor Evropske škole za materijale prof. dr Flavio Soldera.

Tokom sastanaka institucije su se međusobno predstavile, a zatim je razgovarano o mogućnostima međusobne saradnje u programima Erasmus+  i Horizont 2020, kao i o potpisivanju bilateralnog sporazuma  koji bi omogućio i druge oblike saradnje u budućnosti.

 

Posljednjeg dana boravka 12.12.2014. godine, delegacija Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Zenici, zajedno sa generalnim konzulom i vicekonzulom, posjetili su fabriku Mercedes Benc u Štutgartu i upoznali se sa načinom proizvodnje i poslovanja ove ugledne njemačke kompanije, te obišli pogone za odlijevanje dijelova motora za automobile marke mercedes. 

Univerzitet Sarland je osnovan 1948. godine, a više podataka o toj visokoškolskoj ustanovi nalazi se na www.uni-saarland.de

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3823/SLIKAsaarlandes00.jpg