Navigacija
Viber X logo

Sastanak sa predstavnicima Ambasade Sjedninjenih Američkih Država

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci, dana 23.01.2015. godine, održan je sastanak sa predstavnicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini: g-đom Stefani Altman-Vinans (Stefanie Altman-Winans), novoimenovanim direktorom Kancelarije za odnose sa javnošću i g-đom Elzabetom Delalić, specijalistom za pitanja iz oblasti kulture i obrazovanja.



Goste iz Ambasade SAD primila je prof. dr Valerija Šaula, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci. Tokom razgovora ukazano je na primjere višegodišnje korisne i dobre saradnje između Univerziteta u Banjoj Luci i Ambasade SAD u BiH, u okviru koje su realizovana brojna gostovanja univerzitetskih nastavnika i saradnika (posebno lektora) iz SAD, organizovane posjete studenata, kao i revijalna predavanja eksperata iz pravnog, političkog, ekonomskog i kulturnog života, te uglednih ličnosti iz javnog života SAD (takva je npr. bila posjeta Martina Lutera Kinga III).

Vlada SAD, preko svoje ambasade u BiH, stipendirala je veliki broj univerzitetskih nastavnika, saradnika i studenata iz BiH, uključujući i one sa Univerziteta u Banjoj Luci. Uz velikodušnu finansijsku i logističku podršku Ambasade SAD u BiH realizovane su studijske posjete visokoškolskim ustanovama u SAD, brojne obrazovne i kulturne manifestacije, te značajni projekti na univerzitetima u Bosni i Hercegovini.

Obe strane su izrazile zadovoljstvo postignutim rezultatima i spremnost da se saradnja nastavi i u godinama koje slijede.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3908/USAvisit2015-mala.png