Navigacija
Viber X logo

Ambasador Rusije u BiH posjetio Univerzitet u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Nj.E. g Petr Ivancov boravio je 11. februara 2015. godine u prvoj zvaničnoj posjeti Univerzitetu u Banjoj Luci i tom prilikom sa rektorom prof. dr Stankom Stanićem razgovarao o postojećim oblicima saradnje Univerziteta sa akademskom zajednicom u Rusiji, kao i sa Ruskom ambasadom u BiH, te razvijanju budućih oblika saradnje.

Ambasador Rusije u BiH posjetio Univerzitet u Banjoj Luci

Rektor i saradnica za međunarodne saradnju na Univerzitetu Jelana Rožić upoznali su ambasadora da Univerzitet u Banjoj Luci već ima više potpisanih ugovora o saradnji sa visokoobrazovnim i istraživačkim institucijama u Rusiji, dok su drugi u pripremi; da ovdašnji studenti koriste mogućnosti stipendiranja koje im se nude u Rusiji , te da takođe kroz projekat ''U susret Rusiji'' rado odlaze u ovu zemlju sa namjerom da se upoznaju sa njenim kulturno-istorijskim bogatstvom.

Takođe, domaćini su upoznali ambasadora da istaknuti predstavnici akademskog i javnog života Rusije, kao i predstavnici diplomatskog kora nerijetko gostuju na fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci gdje studentima drže predavanja na aktuelne teme. Istovremeno, studenti iz Rusije uzimaju učešće u naučno-stručnom skupu ''Studenti u susret nauci'' koji tradicionalno organizuje Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci.

Ambasador Rusije u BiH posjetio Univerzitet u Banjoj Luci

Rektor je podsjetio i na odličnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci sa Ambasadom Rusije u BiH, odnosno sa prethodnicima g. Ivancova, te izrazio očekivanje da će ta tradicija biti nastavljena. Takođe, rektor je pozvao ambasadora da studentima održi predavanje na odabranu temu, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

Ambasador Ivancov je, istovremeno, iznio prijedlog da se, povodom obilježavanja izuzetno značajnog jubileja - 70 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, na Univerzitetu u Banjoj Luci organizuje zajednički naučni skup na tu temu uz učešće najeminentnijih stručnjaka iz Rusije i Republike Srpske.

Rektor je pozdravio ovu ideju i istakao da će se Univerzitet u Banjoj Luci rado uključiti u organizaciju jednog ovakvog skupa, čije održavanje je načelno predviđeno za sredinu maja 2015. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3975/Rusi-3.png