Navigacija
Viber X logo

Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci obilježio 40 godina postojanja i 55 godina studija prava

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom obilježavanja 40 godina postojanja i 55 godina od početka studija prava, Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci organizovao je 06. februara svečanu akademiju i promociju magistara, specijalista i diplomiranih pravnika.

Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci obilježio 40 godina  postojanja i 55 godina studija prava

Svečanosti upriličenoj u prepunom amfiteatru Fakulteta prisustvovao je veliki broj predstavnika političkog i javnog života Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, najugledniji predstavnici akademske zajednice Republike Srpske i pravnih fakulteta univerziteta u regionu, predstavnici najviših pravosudnih institucija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, i pravničkih udruženja, te brojni drugi gosti.

Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci obilježio 40 godina  postojanja i 55 godina studija prava

Gostima, kao i novopečenim magistrima, specijalistima i diplomiranim pravnicima prigodnom besjedom obratio se dekan, akademik prof. dr Vitomir Popović.
„Za 40 godina svog postojanja Pravni fakultet je izrastao u respektabilnu i prepoznatljivu visokoškolsku ustanovu, ne samo u regionu. Prepoznatljivi smo po savremenom studijskom programu, jer ga neprekidno usklađujemo sa najvišim evropskim i svjetskim standardima i potrebama Republike Srpske. Prepoznatljivi smo i po savremeno opremljenim salama za izvođenje nastave i sudnici za praktično osposobljavanje studenata u kojoj je instalirana najsavremenija računarska, audio i video oprema, a praktičnu nastavu izvode istaknute sudije, advokati, notari i drugi iskusni pravnici, istakao je dekan Popović dodajući da je akademska zajednica u svijetu odavno prepoznala rezultate koje je Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci ostvario.

Dekan Popović je podsjetio da je ovaj fakultet punopravni član Svjetske asocijacije pravnih fakulteta sa sjedištem u Vašingtonu, Evropske asocijacije pravnih fakulteta iz Madrida, Međunarodne asocijacije pravnika iz Moskve i Svjetske asocijacije pravnika iz Njujorku.
„Prošle godine u aprilu jedini smo iz regiona učestvovali na međunarodnoj konferenciji dekana pravnih fakulteta održanoj u Dablinu. Na taj skup pozvano je samo 20 dekana pravnih fakulteta iz cijelog svijeta, tako da i ta činjenica predstavlja posebnu satisfakciju i priznanje za ovaj fakultet“, naglasio je dekan te dodao da Fakultet ima izuzetno bogatu međunarodnu saradnju, zavidno iskustvo u organizaciji brojnih konferencija nacionalnog i međunarodnog značaja, a u svom sastavu ima i Centar za retoriku prepoznatljiv u cijelom regionu.

Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci obilježio 40 godina  postojanja i 55 godina studija prava



Slika o Pravnom fakultetu kao respektabilnoj visokoškolskoj instituciji upotpunjena je i dokumentarnim filmom koji su prisutni imali priliku pogledati tokom svečanosti.

Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci obilježio 40 godina  postojanja i 55 godina studija prava

Povodom obilježavanja dva značajna jubileja Pravnog fakulteta, čestitke je u svom obraćanju uputio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te istakao da je nakon prethodne prezentacije uspjeha koje je Pravni fakultet ostvario u proteklih 40 godina, jasno da Republika Srpska ima šta da pokaže.
„Ovo što je urađeno na Pravnom fakultetu služi na čast i ponos ne samo nastavnoj i naučnoj zajednici, nego Republici Srpskoj u cjelini. Posebno želim da se zahvalim vašim pravnim stručnjacima koji su dali izuzetan doprinos u rješavanju nekih pravnih pitanja koja su prijetila da ugroze i opstanak Republike Srpske. To se posebno odnosi na tumačenje i implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma koga su mnogi devastirali, ali su upravo naša politička i pravna volja i umijeće doprinijeli da se on očuva u ovom obliku koji daje pravo na egzistenciju Republici Srpskoj. Bez pomoći pravnika sa ovog fakulteta to sigurno ne bi mogli postići“, istakao je predsjednik Dodik.

Da i Pravni fakultet zna da cijeni zasluge predsjednika Srpske, odnosno njegovu podršku Pravom fakultetu, rukovodstvo ove visokoškolske ustanove pokazalo je tako što mu je dodijelilo medalju za posebne zasluge što je jedno od najviših priznanja koje Fakultet dodjeljuje.

Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci obilježio 40 godina  postojanja i 55 godina studija prava

Čestitke fakultetu povodom 40 godina postojanja i 55 godina od početka studija prava, kao i magistrima i diplomiranim pravnicima povodom sticanja diploma, uputio je i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ističući da je Pravni fakultet od izuzetnog značaja za funkcionisanje Republike Srpske, te podsjećajući da su se na ovom fakultetu školovali brojni javni uposlenici, akademici, profesori, poznati i priznati pravnici, sudije, tužioci i advokati.

Ispred akademske zajednice Univerziteta u Banjoj Luci čestitke Pravnom fakultetu povodom 40 godina uspješnog rada, uputio je rektor prof. dr Stanko Stanić.
„Četrdeset godina u nečijem životu - najbolje su godine. To su godine u kojima se postižu najbolji rezultati u intelektualnom, odnosno istraživačkom i naučnom radu. Zbog toga, od Pravnog fakultet kao i ostatka akademske zajednice se očekuje da se još aktivnije uključi u kreiranje novih rješenja i modela za bolje funkcionisanje pravnog, ekonomskog i drugih sistema u Republici Srpskoj“, istako je rektor, čestitajući istovremeno magistrima i diplomiranim pravnicima na stečenim diplomama i izražavajući uvjerenje da će nakon promocije otići sa spoznajom da je Pravni fakultet njihova druga kuća kojoj će se vraćati kroz učešće u različitim simpozijumima i seminarima, odnosno kao studenti drugog, a potom i trećem ciklusu.

Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci obilježio 40 godina  postojanja i 55 godina studija prava

Sa probranim riječima prisutnima su se obratili i Fakultetu čestitali dva značajna jubileja i počasni predsjednik Udruženja pravnika Srbije prof. dr Miodrag Orlić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Radomir Lukić, te dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr Vesna Kazazić.

Svečanost obilježavanja jubileja Pravnog fakultet nastavljena je dodjelom priznanja i nagrada zaslužnim pojedincima i institucijama.

Najviše priznanje koje Fakultet dodjeljuje - medalja pravničke časti, uručena je predsjedniku Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i predsjedniku Udruženja pravnika RS akademiku Rajku Kuzmanoviću, kao i predsjedniku Saveza udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske prof. dr Slobodanu Perović.

Povelja Pravnog fakulteta uručena je prof. dr Miodragu Orliću, dok je medalja za posebne zasluge uručena prethodnom rektoru Univerziteta u Banjoj Luci akademiku Dragoljubu Mirjaniću i sadašnjem rektoru prof. dr Stanku Staniću. Ovo značajno priznanje uručeno je i četvorici profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci koji su proteklih godina dali nemjerljiv doprinos osposobljavanju brojnih generacija studenata: prof. dr Nikoli Mojovići, prof. dr Branku Moraitu, prof. dr Milošu Babiću i prof. dr Marku Rajčeviću.

U nastavku svečanosti uručene su nagrade najboljim studentima koji su diplomirali u akademskoj 2013/14 godini: zlatna plaketa i prsten urečeni su Igoru Popoviću, srebrnu plaketu i prsten dobila je Sanja Lepir, a bronzanu plaketu i prsten Ljiljana Stanić.

Svečanost je završena promocijom magistra i diplomiranih pravnika. Čestitajući im na postignutom uspjehu, dekan Popović je istakao da je ponosan što je nastavno osoblje na pravi put izvelo još jednu uspješnu generaciju. Siguran sam da smo uspjeli da vas u potpunosti osposobimo i da već sutra možete da se uhvatite u koštac sa mnogim problemima i izazovima pravničke profesije, poručio je na kraju dekan Popović.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3952/pf-2015-01.jpg