Navigacija
Viber X logo

Održan Prvi naučno-stručni seminar "Energetska efikasnost u savremenom graditeljstvu 2015"

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 27. marta 2015. godine, održan je Prvi naučno-stručni seminar "Energetska efikasnost u savremenom graditeljstvu 2015".
Seminar je održan uz podršku Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Vlade Republike Srpske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost i Grada Banje Luke i pod pokroviteljstvom eminentnog proizvođača termoizolacionih materijala – firme Knauf Insulation, Novi Marof, a izazvao je pažnju velikog broja učesnika i posjetilaca, među njima i brojih studenata zainteresovanih da saznaju više o ovoj aktuelnoj temi.



Pozdravljajući prisutne u svom uvodnom obraćanju, dekan AGGF-a prof. dr Milenko Stanković je istakao da je pokazano interesovanje prisutnih za današnji seminar dokaz da se radi o izuzetno aktuelnoj i značajnoj temi, i na globalnom i na regionalnom nivou. Izražavajući očekivanje da će i ovaj seminar proširiti spoznaje iz navedene oblasti dekan je istakao da je energetska efikasnost značajna jer nudi komfor, tj. ugodan, zdrav i podsticajan život kroz obezbjeđenje svjetlosnih, toplotnih, vazdušnih, vizuelni i akustičnih uslov.

Profesor Stanković je podsjetio da se i nova zgrada Fakulteta gradi po najvišim standardima Evropske unije iz oblasti energetske efikasnosti i održivosti, te da Fakultet kroz uvođenje novih studijskih programe na kojima se izučava ova tematika, nastoji da da svoj doprinos spoznajama o energetskoj efikasnosti i održivosti. Naime, AGGF je zajedno sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci osmislio studijski program II ciklusa - „Energetska efikasnost u zgradarstvu“, a sa Elektrotehničkim, Mašinskim i Tehnološkim studijski program III ciklusa – „Obnovljivi energetski izvori i ekološko inženjerstvo" koji su u fazi licenciranja.



Učesnike skupa je u ime Univerziteta u Banjoj Luci pozdravio i poželio im uspješan rad prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj prof. dr Milan Mataruga, te dodao da je ovaj seminar sjajna prilika za studente AGGF-a, ali i privrednike i ostale prisutne da saznaju više o energetskoj efikasnosti kao nečemu što, prije svega, treba da ljudima obezbijedi udobniji i lagodniji život, uz uštedu energije. 



Nakon uvodnih obraćanja, uslijedio je radni dio seminara tokom kojeg su prisutni imali priliku da saznaju više o pravnoj regulativi iz oblasti energetske efikasnosti u Republici Srpskoj, o važnost pravilne primjene termoizolacionih materijala u zgradarstvu, primjeni inovativnih metoda korišćenja plavo-zelenih komponenti, korišćenju računarskih programa za proračun potrebne energije za grijanje i hlađenje u zgradama i sl.

Kako su istakli organizatori, Prvi naučno-stručni seminar „Energetska efikasnost u savremenom graditeljstvu“ održan je sa tendencijom da postane tradicionalno okupljanje graditelja ne samo Republike Srpske, nego i regiona.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4090/AGGF-mala.gif