Navigacija
Viber X logo

Predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci boravili u radnoj posjeti istraživačkim institucijama u Trstu i Ljubljani

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru projekta pod nazivom „Podrška implementaciji projekata iz EU programa HORIZON 2020 - KNOWLEDGE AND INNOVATION TRANSFER THROUGH EUROPE (KITE) koji se realizuje na Univerzitetu u Banjoj Luci, a finansira iz sredstava Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, radni tim Univerziteta u Banjoj Luci posjetio je u periodu od 02. do 05 marta 2015. godine dvije istraživačke institucije: Area Scientific Park u Trstu (Italija) i Univerzitet u Ljubljani (Slovenija).

Predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci boravili u radnoj posjeti  istraživačkim institucijama u Trstu i Ljubljani

Radni tim su činili: prof. dr Milan Mataruga, prorektor za naučno-istraživački rad; prof. dr Draško Marinković, prorektor za kadrovska i materijalna pitanja; mr Đorđe Markez, generalni sekretar Univerziteta i mr Branislav Cvjetković, saradnik na projektu.

Cilj posjete je bio uspostavljanje saradnje sa navedenim institucijama i upoznavanje sa njihovim iskustvima u oblasti transfera znanja i tehnologija sa Univerziteta u privredu, zaštite intelektualnog vlasništva, procesa patentiranja i zaštite patenata, povezivanja s privredom i sl.

Prvi dan radne posjete delegacije Univerziteta u Banjoj Luci bio je rezervisan za Area Science Park u Trstu, kada je između ostalog, održan sastanak sa timom koji vodi projekte u vezi sa naprijed navedenim temama, a kojeg su činili: Stiven Tejlor, Aleksandro Pareli i Marina Kozlik Mercateli. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima za proširenje saradnje između Univerziteta u Banjoj Luci, Area Science Park i Friuli Venezia Giulia regiona, a tom prilikom, tim iz Italije je iskazao iskrenu želju za saradnjom sa institucijama u Republici Srpskoj. Potencijalni modaliteti saradnje bili su tema razgovora i sa naučnim radnicima koji rade u Area Science Park, sa kojima je tim iz Banje Luke razgovarao nakon obilaska laboratorije u krugu ovog naučno tehnološkog parka, inače jednog od najvećih te vrste u svijetu.

Predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci boravili u radnoj posjeti  istraživačkim institucijama u Trstu i Ljubljani

Narednog dana, predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci prisustvovali su seminaru pod nazivom “Innovative support models for research activities”, na kojem su predavanja održali stručnjaci za međunarodnu saradnju sa ETH univerziteta iz Ciriha.

Trećeg dana svoje radne posjete, predstavnici UNBL posjetili su Univerzitet u Ljubljani, gdje su vođeni konstruktivni razgovori o potencijalnoj saradnji u navednim oblastima sa predstavnicima ove slovenačke visokoškolske institucije: dr Marijanom Lebanom, predstavnikom Univerzitetske službe za naučni razvoj i intelektualno vlasništvo; Majom Dizdarević, predstavnikom Karijernog centra Univerziteta u Ljubljani; prof. dr Slavkom Dolinšekom, predstavnikom Ljubljanskog univerzitetskog inkubatora, te Matejem Stevanovičem, vođom projekta „Inkubator“ na Univerzitetu u Ljubljani.

Istog dana, prof. dr Maja Makovec Brenčič, prorektor Univerziteta u Ljubljani i prof. dr Igor Potočnik, prodekan Biotehničkog fakulteta, organizovali su u Rektoratu zvanični prijem za delegaciju Univerziteta u Banjoj Luci.

Svoj radni boravak na Univerzitetu u Ljubljani predstavnici UNBL završili su posjetom Biotehničkom fakultetu, odnosno sastankom i razmjenom iskustava sa kolegama sa ove visokoškolske ustanove.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4043/Slovenija-mala.gif