Navigacija
Viber X logo

Održana svečana promocija doktora nauka Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na svečanoj promociji održanoj 04.06.2015. godine, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić dodijelio je zvanje počasnog doktora nauka prof. dr Klemensu Jegeru , te promovisao 20 doktora nauka koji su doktorsku disertaciju odbranili tokom 2014. godine na fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci.

Održana svečana promocija doktora nauka Univerziteta u Banjoj Luci

U naučni stepen doktora nauka rektor je promovisao Juliju Aleksić, Sašu Čvora i Dijanu Simonović (doktori tehničkih nauka iz oblasti arhitekture i urbanizma), Dragana Macanovića (doktor tehničkih nauka iz oblasti geodezije), Aleksandra Borkovića (doktor tehničkih nauka iz oblasti građevinarstva), Aleksandru Đeri i Sanju Gnjato (doktori stomatoloških nauka), Dragicu Draganović, Sašu Vujnovića, Aleksandru Dominović-Kovačević, Vesnu Rudić-Grujić i Vesnu Petković (doktori medicinskih nauka), Vesnu Mrdalj (doktor poljoprivrednih nauka), Tanju Maksimović (doktor bioloških nauka), Ladislava Vasilišina (doktor biotehničkih nauka iz oblasti prehrambenih tehnologija), Borislava Malinovića (doktor tehničkih nauka iz oblasti hemijskog inženjerstva), Milutina Matića (doktor socioloških nauka), Slavicu Tutnjević (doktor psiholoških nauka), Amru Imširagić (doktor pedagoških nauka) i Borivoja Miloševića (doktor istorijskih nauka).

Održana svečana promocija doktora nauka Univerziteta u Banjoj Luci

Prije početka ceremonije uručenja diploma, rektor prof. dr Stanko Stanić uputio je riječi dobrodošlice počasnom doktoru nauka Univerziteta u Banjoj Luci profesoru Klemensu Jegeru, te mu se u ime akademske zajednice Univerziteta zahvalio na svemu onome što čini za Univerzitet: „Počasni doktorat koji danas dodjeljujemo profesoru Jegeru rezultat je njegovih izvanrednih zasluga na polju međunarodne promocije našeg univerziteta kao i pomoći koju on, u vidu stipendija, obezbjeđuje za naše studente, čime osim nesumnjivih profesionalnih kvaliteta, pokazuje i svoje ljudske vrline.

Održana svečana promocija doktora nauka Univerziteta u Banjoj Luci

Siguran sam da će ti kvaliteti profesora Jegera do izražaja dolaziti i u godinama i decenijama koje slijede i u kojima će profesor Jeger biti više nego dobrodošao na svoj univerzitet - Univerzitet u Banjoj Luci“, istakao je rektor Stanić.

Profesor dr Klemens Jeger, inače dekan Univerziteta primijenjenih umjetnosti iz Esena (Njemačka), istakao je da osjeća veliku radost i čast što je u prilici da preuzme počasni doktorat koji mu je dodijelio Univerzitet u Banjoj Luci. „ Kao dekan i naučni rukovodilac za međunarodnu saradnju našeg univerziteta sa trenutno 32.000 studenata srećem različite institucije, profesore i studente. Ali sa punim ubjeđenjem mogu reći da je Banjalučki univerzitet i njegovo osoblje nešto posebno. Jer ovdje u Banjoj Luci uvijek i iznova doživim da pojedinci, dakle upravo studenti, stoje u prvom planu. Pri tome je u fokusu uvijek- obrazovanje, što je i centralni zadatak univerziteta. Jer obrazovanje je ono što mi kao profesori od sebe dajemo, ono što posredujemo i za šta živimo“, istakao je profesor Jeger te se zahvalio rukovodstvu Univerziteta i Ekonomskog fakultet na svemu onome što su činili i čine kada je riječ o saradnji dva univerzieta i realizaciji zajedničkih projketa, upućujući u tom smislu posebne riječi zahvalnosti prorektoru prof. dr Valeriji Šauli čija posvećenost studentima i strast prema vlastitom pozivu, kako je istakao, za njega lično predstavljaju uzor.

Održana svečana promocija doktora nauka Univerziteta u Banjoj Luci

Rektor Stanko Stanić biranim riječima se obratio i doktorima nauka. „Imam dragu obavezu da vam čestitam na uspjehu koji ste postigli, a taj uspjeh se zove diploma doktora nauka iz odgovarajuće oblasti. Danas kada vam uručujem ovu diplomu doktora nauka u ime Univerziteta u Banjoj Luci potvrđujem da ste ušli u svijet nauke, odnosno u krug naučnih radnika u kome ćete istrajavati i opstajati, u kome ćete prihvatiti postulat koji kaže da je naučnik onaj pojedinac koji je kritička savjest društva. Ne sumnjam u vašu jaku želju da istraju na tom putu, a jaka želja je početna tačka svih dostignuća i prvi korak ka sticanju bogatsva koje uvijek ima učen čovjek“, poručio je rektor novopromovisanim doktorima nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4304/Promocija-5.gif