Navigacija
Viber X logo

Predstavnik Univerziteta u Banjoj Luci učestvovao u radu 12. Sveslovenskog sabora u Moskvi

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Stručni saradnik za naučno-istraživački rad Univerziteta u Banjoj Luci Dušan Vrućinić, kao član delegacije iz Republike Srpske, učestvovao je u radu 12. Sveslovenskog sabora održanog u Moskvi od 21. do 24. maja 2015. godine.

Predstavnik Univerziteta u Banjoj Luci učestvovao u radu 12. Sveslovenskog  sabora u Moskvi

Delegacije iz RS, u čijem se sastavu se nalazio i ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević jedna je od 13 delegacija iz slavenskih zemalja koje su učestvovale na ovogodišnjem Saboru, a njen boravak u Moskvi i učešće na pomenutom skupu organizovalo je Udruženje „Srpsko-ruski most“ iz Banje Luke.

Nakon plenarne sjednice koja je održana prvog dana Sabora, drugog dana su uslijedila pojedinačna izlaganja predstavnika delegacija iz slovenskih zemalja. Predstavnik Univerziteta u Banjoj Luci Dušan Vrućinić tom je prilikom na Moskovskom pedagoškom državnom univerzitetu (MPGU), koji je bio domaćin sekciji iz Republike Srpske, imao zapaženo izlaganje na temu „Intenziviranje saradnje između univerziteta iz Republike Srpske i postsovjetskih zemalja u oblasti naučno-istraživačkog rada“.

Predstavnik Univerziteta u Banjoj Luci učestvovao u radu 12. Sveslovenskog  sabora u Moskvi

Trećeg dana Sabora, na poziv profesorice doc. dr Elene Ponomarjove Vrućinić je posjetio Moskovski državni institut za međunarodne odnose (MGIMO) pri ministarstvu spoljnih poslova Rusije (MID), koji je od 2014. godine počeo sa praksom stipendiranja studija u Moskvi jednog kandidata iz Bosne i Hercegovine.

Gospođa Ponomarjeva boravila je na Univerzitetu u Banjoj Luci u novembru prošle godine i kao član ruske delegacije na Fakultetu političkih nauka studentima održala prigodno predavanje. Tokom susreta u Moskvi predstavnik Univerziteta u Banjoj Luci je sa doc. dr Ponomarjevom razgovarao o unapređenju postojeće saradnje Univerziteta i MGIMO, kao i planovima za razvijanje saradnje na polju naučno-istraživačkog rada.

Posljednjeg dana Sabora, 24. maja, delegacija iz Republike Srpske je na poziv domaćina imala priliku da prusustvuje veličanstvenom koncertu pod nazivom „Dan slovenske pismenosti i kulture“ organizovanom u čast Ćirila i Metodija na Crvenom trgu u Moskvi.

Sva dešavanja na 12. Sveslavenskom saboru u Moskvi propratila je i ekipa emisije „Tamo daleko“ Radio-televizije Republike Srpske, autora Mire Loloć – Močević, a emisiju možete pogledati na linku http://www.rtrs.tv/plus/emisija.php?id=225.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4272/Moskva-3.gif