Navigacija
Viber X logo

Uručena donacija zaposlenih Univerziteta u Ljubljani studentima i zaposlenima našeg univerziteta pogođenim poplavama 2014. godine

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Univerzitetu u Banjoj Luci, 10. juna 2015. godine,  upriličena je ceremonija zvaničnog uručenja novčane donacije u vrijednosti  25 hiljada konvertibilnih maraka koju su zaposleni  Univerziteta u Ljubljani  prikupili za studente i zaposlene Univerziteta u Banjoj Luci pogođene posljedicama katastrofalnih poplava u maju 2014. godine.

 

Reagujući  među prvima na apel Univerziteta u Banjoj Luci za pomoć poplavljenim studentima i radnicima, zaposleni Univerziteta u Ljubljani su u vrlo kratkom roku prikupili pomenuta sredstva, a  ovosedmična posjeta  delegacije Univerziteta u Ljubljani Univerzitetu  u Banjoj Luci bila je prilika  da donacija bude i simbolično uručena. 

Zahvaljujući solidarnosti i humanosti  zaposlenih sa ovog partnerskog univerziteta  iz Slovenije, šest studenata i šest zaposlenih Univerziteta u Banjoj Luci koji su pretrpjeli najveću  štetu u prošlogodišnjim poplavama dobili su dragocjena sredstva za sanaciju poplavljenih kuća i stanova.

 

Donaciju je ispred zaposlenih Univerziteta u Ljubljani uručio rektor prof. dr Ivan Svetlik, koji je tom prilikom istakao da je svjestan da će se posljedice poplava koje su prošle godine snažno pogodile stanovništvo u Bosni i Hercegovini otklanjati godinama. „Zato smo se solidarno odazvali na molbu Univerziteta u Banjoj Luci kako bismo pomogli njihovim zaposlenima i studentima. Pošto je Univerzitet u Ljubljani javna ustanova i ne poseduje sredstva za namene ove vrste, svim našim zaposlenima smo ponudili mogućnost da doniraju sredstva po svom izboru. Na 23 fakulteta i 3 akademije Univerziteta u Ljubljani zaposleni su prikupili 12.700 evra. Univerzitet u Banjoj Luci smo pozvali da nam saopšti imena šest zaposlenih i šest studenata kojima je pomoć najpotrebnija. Na osnovu dobijenih podataka, donaciju zaposlenih Univerziteta u Ljubljani smo podelili na odgovarajuće delove. Radujem se što sam primaocima donaciju, koja bi već trebalo da je na njihovim računima, danas simbolično predao u ime zaposlenih Univerziteta u Ljubljani uz želju da im pomogne u otklanjanju posledica poplava i stvaranju odgovarajućih uslova za život,” rekao je rektor Univerziteta u Ljubljani prof. dr Ivan Svetlik.

 

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da se i javno zahvali kolegama sa Univerziteta u Ljubljani na prikupljenoj finansijskoj pomoći. „Oni su jedni od rijetkih koji su se javili na naš apel za pomoć poplavljenih studentima i radnicima, zato im još jednom kažemo – veliko hvala u ime akademske zajednice Univerziteta u Banjoj Luci“, istakao je rektor Stanić, izražavajući  zadovoljstvo  činjenicom da je ta pomoć došla upravo od partnerskog Univerziteta u Ljubljani.

 „Veliko nam je zadovoljstvo što smo u prilici da ugostimo rektora Univerziteta  u Ljubljani i njegove saradnike, i to iz dva razloga. Prvi razlog je što Univerzitet u Banjoj Luci od svog osnivanja , 1975. godine,  u obavljanju nastavne i istraživačke djelatnosti, uzor vidi  u dva univerziteta  sa prostora bivše Jugoslavije:Univerzitetu u Beogradu i Univerzitetu u Ljubljani. Drugi razlog je što naš univerzitet i fakulteti pojedinačno, imaju jako dobru saradnju sa univerzitetom u Ljubljani kada  je riječ o razmjeni kadrova i učešću  u zajedničkim projektima, i ta saradnja nije samo na papiru, nego je stvarna“, naglasio je rektor Stanić. 

Zadovoljstvo zbog poteza zaposlenih Univerziteta u Ljubljani nisu krili ni oni kojima su donacije uručene. Jedan od njih jeste i Veselko Đogatović, student drugog ciklusa na  Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci: „ Tokom prošlogodišnjih poplava na našoj porodičnoj kući u selu Šnjegotina pričinjena je velika šteta, ali na žalost mi za sve ovo vrijeme nismo dobili  nikakvu naknadu ni od opštinskih ni republičkih organa, pa nismo ni bili u prilici da saniramo posljedice poplava.  Iz tog razloga ova pomoć Univerziteta u Ljubljani mi jako puno znači i ovim putem želim da im se od srca zahvalim“.

 

Saši Jovanoviću, profesoru na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjoj Luci, ček koji je Vlada RS obezbijedila kroz Fond solidarnosti, dobro je došao za početnu stabilizaciju, ali je bio nedovoljan za sanaciju cjelokupne štete, te je otuda i pomoć zaposlenih Univerziteta u Ljubljani  dobrodošla. „Ipak, više od same pomoći, znači nam gest kolega sa Ljubljanskog univerziteta, jer pruža nadu da nismo samu i daje dodatnu energiju da istrajemo u tom procesu obnove nakon nemilih događaja iz maja prošle godine. Stoga im se  ja u svoje lično i ime ostalih zaposlenih na Univerzitetu u Banjoj Luci najiskrenije zahvaljujem i uvjeravam ih da će, bez obzira na protokolarni dio, imati uvijek otvorena vrata naših domova i naših srca“.

 

Osim zvaničnog uručivanja donacije, posjeta delegacije Univerziteta  u Ljubljani, u kojoj je osim rektora Svetlika bio i dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr. Igor Papič , predstavljala je priliku  i  za razgovore o dosadašnjim rezultatima izuzetno plodne saradnje dva univerziteta koja datira godinama unazad i perspektivama za njeno dalje širenje i unapređenje.  Sastanku u Rektoratu prisustvovali su  Branko Zupanc, opunomoćenik ministra u Konzularnoj kancelariji Ambasade Slovenije u Banjoj Luci,  predsjednik Upravnog dbora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Mile Dmičić, prorektori: prof. dr Valerija Šaula, prof. dr Milan Mataruga i prof. dr Draško Marinković, finansijski direktor Duško Lazić, generalni sekretar Đorđe Markez, pomoćnik ministra poljoprivrede , šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, inače doktorant Univerziteta u Ljubljani, te dekani  fakulteta našeg univerziteta koji imaju najintenzivniju saradnju sa odgovarajućim fakultetima Univerziteta u Ljubljani. Dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nikola Mićić, dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Darko Knežević, dekan Šumarskog fakulteta prof. dr Zoran Govedar i direktor Instituta za genetičke resurse prof. dr Gordana Đurić govorili su o dosadašnjoj bogatoj saradnji sa  fakultetima Univerziteta u Ljubljani, te iznijeli niz konkretnih prijedloga za njeno dalje razvijanje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4322/01.jpg