Navigacija
Viber X logo

Održan sastanak na temu upravljanja prirodnim katastrofama

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske u saradnji sa Univerzitetom u Banjoj Luci i Institutom za  ispitivanje materijala i konstrukcija Republike Srpske, organizovalo je 09. jula 2015. godine sastanak na temi upravljanja prirodnim katastrofama, radnog naziva “Resilient Danube Region 2020: Innovative and sustainable management of natural hazards”.

Održan sastanak na temu upravljanja prirodnim katastrofama

Sastanak održan u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci, označio je početak rada regionalne grupe eksperata i donosilaca političkih odluka u oblasti upravljanja prirodnim katastrofama.

Stručnjaci iz Austrije, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Republike Srpske podijelili su tom prilikom svoja iskustva iz navedene oblasti, a sve s ciljem pripreme prijedloga projekta čiji rezultat treba da bude izrada sveobuhvatne strategije za upravljanje prirodnim katastrofama u dunavskoj regiji.

Održan sastanak na temu upravljanja prirodnim katastrofama

Skorašnje prirodne katastrofe, uključujući i razorne poplave, klizišta i oluje koje su zadesile ovaj region 2014. godine, ostavljajući velike posljedice, otkrile su sve slabosti upravljanja datim situacijama u nekim državama, što je uz slabo organizovanu mrežu civilne zaštite doprinijelo ogromnoj materijalnoj šteti, ali i ljudskim gubicima.

Takođe, pokazalo se da ne postoji dovoljna koordinacija među ključnim akterima u regionu, kao ni adekvatno upravljanja podacima što otežava pokušaje da se preventivno djeluju i reaguju na prirodne katastrofe. Iz navedenih razloga, nametnula se potreba za projektom kao što je ovaj, a koji bi trebao da rezultira zajedničkom strategijom upravljanja rizicima od prirodnih katastrofa.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4435/09-mala.gif