Navigacija
Viber X logo

Ragbi reprezentacija britanskih univerziteta u posjeti Univerzitetu u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Univerzitetu u Banjoj Luci, 06. 07. 2015. godine, organizovan je prijem za ragbi reprezentaciju britanskih univerziteta „Pioniri Velike Britanije“ („Great Britain Pioneers“) koja se od 02. do 12. jula nalazi na sportsko-kulturnoj turneji po Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Ragbi reprezentacija britanskih univerziteta u posjeti Univerzitetu u Banjoj  Luci

Njihovu turneju organizovao je Ragbi- liga savez Republike Srpske u saradnji sa Ragbi-liga savezom BiH i Ragbi-liga klubom „Bijeli zečevi“, a svrha ove posjete je doprinos promociji i razvoju ragbija u BiH , kao i kulturno-sportsko povezivanje na univerzitetskom nivou BiH i Velike Britanije.

Tim od 20 ragbi-reprezentativaca koji dolaze sa dvadeset različitih univerziteta iz Velike Britanije, u Rektoratu Univerziteta u Banjoj luci primio je i poželio im dobrodošlicu prorektor za naučno- istraživački rad prof. dr Milan Mataruga.

Prijemu u Rektoratu prisustvovao je i prodekan za naučno-istraživački rad Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjoj Luci prof. Dr Slobodan Simović, kao i Sreten Zec osnivač ragbi kluba „Bijeli zečevi“ i predsjednik Ragbi-liga saveza Republike Srpske.

Prorektor Mataruga predstavi je ukratko gostima Univerzitet u Banjoj Luci, te izrazio očekivanje da je njihova posjeta prvi korak ka pokretanju ragbija na Univerzitetu u Banjoj Luci, ali i jedinstvena prilika da se saradnja našeg univerziteta sa britanskim univerziteta, osim na dosadašnjem obrazovnom, uspostavi i na sportskom planu.

Ragbi reprezentacija britanskih univerziteta u posjeti Univerzitetu u Banjoj  Luci

Prodekan Simović gostima je govorio o istoriji razvoja sporta u banjalučkoj regiji, sportistima sa ovog prostora čiji su uspjesi dosegli svjetske razmjere, kao i istorijatu uvođenja fizičkog vaspitanja u obrazovni proces na ovim prostorima.

Takođe, prof. Simović je ukratko predstavio Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta, odnosno upoznao goste sa aktivnostima koja ova organizaciona jedinica Univerziteta provodi u pogledu obarzovanja kadra, ali i naučno-istraživačkog rada i izdavaštva.

Stiv Kertis, vođa tim „Great Britain Pioneers“, zahvalio je na gostoprimstvu i podsjetio da je njegov tim u BiH došao u namjeri da da doprinos popularizaciji ragbija na ovim prostorima i razvoju ragbi lige. On je dodao da je na osnovu par odigranih mečeva i treninga sa ragbi igračima iz Bosne i Hercegovine zaključio da postoji potencija za razvoj ovog sporta u BiH.

Ragbi reprezentacija britanskih univerziteta u posjeti Univerzitetu u Banjoj  Luci

Sreten Zec, koji je najzaslužniji za razvoj ragbija u Republici Srpskoj, izrazio je očekivanje da će posjeta ragbi reprezentativaca sa britanskih univerziteta Univerzitetu u Banjoj Luci i mečevi koji će se ovom prilikom odigrati, podstaći ovdašnje studente i druge mlade ljude da se više zainteresuju za ovaj sport, čime bi ragbi na ovim prostorima dobio novu dimenziju.

Osnivač „Bijelih zečeva“ pozvao je studente, ali i sve zainteresovane da prisustvuju mečevima koji će se narednih dana odigrati u gradu na Vrbasu: turniru devetke (turnirska verzija ovog sporta sa manjim brojem igrača i kraćim trajanjem mečeva) koji je planiran u srijedu, 8. jula, s početkom u 16.30 časova, te meču između ragbi reprezentacije BiH i "Pionira Velike Britanije" koji će se odigrati u subotu, 11.jula, u 17.00 časova.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4424/prva-1-mala.gif