Navigacija
Viber X logo

Informacija o održanim sjednicama Senata Univerziteta u Banjoj Luci: Nastavak 47. i 48. sjednica Senata

Sjednice SenataUniverzitet u Banjoj Luci

Senat Univerziteta u Banjoj Luci je u nastavku svoje 47. sjednice održanom 12. 10. 2015. godine donio više odluka o davanju saglasnosti na izvještaje komisija o urađenoj doktorskoj disertaciji, i to na: Medicinskom, Poljoprivrednom i Filozofskom fakultetu, kao i odluke o davanju saglasnosti na izvještaje Komisija o ocjeni podobnosti teme i kandidata za izradu doktorske disertacije na: Elektrotehničkom, Medicinskom, Pravnom i Rudarskom fakultetu, te Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta.

Takođe, Senat je razmatrao i prihvatio više prijedloga sporazuma o saradnji, i to:
-Sporazuma o saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta „Jurja Dobrile“ u Puli (Hrvatska);
- Sporazuma o saradnji između Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Visoke škole Weihenstephan Univerziteta primijenjenih nauka Trizdorf (Triesdorf) (Njemačka);
- Sporazuma o saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci i Voronješkog državnog univerziteta (Ruska Federacija);
- Sporazuma o saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci i Belgorodskog državnog univerziteta „V.G.Šuhov“ (Ruska Federacija);
- Sporazuma o saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci i Državnog instituta za ruski jezik „A.S. Puškin“ Moskva (Ruska Federacija;
- Sporazuma o saradnji između Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci sa javnom ustanovom „Zavičajni muzej“ Gradiška; te
- Ugovora o razmjeni studenata i nastavnog osoblja (u okviru programa Erasmus+) između Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta Opole (Poljska).

Isto tako, razmatran je i prihvaćen Zahtjev mr Sandre Stojković za produžetak izbora u zvanje višeg asistenta; Prijedlog NNV Elektrotehničkog fakulteta da se rukopis „Diskretna matematika“, autora: prof. dr Zorana Mitrovića i Snježane Maksimović, objavi kao univerzitetska nastavna literatura; te Prijedlog NNV Ekonomskog fakulteta o ugovornom angažovanju u nastavi prof.. dr Milivoja Krčmara, dok je Prijedlog NNV Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta o odobravanju slobodne studijske godine prof. dr Mihajlu Mijanoviću, odbijen.

U nastavku svoje 47. sjednice Senat Univerziteta u Banjoj Luci je donio Odluku o izmjeni Akademskog kalendara za 2014/2015. godinu kojom se odobrava produženje oktobarskog ispitnog roka do 21. 10. 2015. godine. Ova odluka odnosi se na studente kojima je preostao jedan ispit za sticanje uslova za upis naredne godine studija, kao i na one studente koji već imaju uslov, a ostao im je samo jedan nepoložen ispit iz prethodne godine. Istovremeno, donesena je i odluka o izmjeni akademskog kalendara za 2015/2016. godinu kojom se upis u ovu akademsku godinu produžava do 23.10. 2015. godine.

Po završetku 47. sjednice, Senat Univerziteta je održao svoju 48. sjednicu. Na sjednici je, između ostalog, raspravljano o broju nastavnika kojima će u školskoj 2015/2016. godini biti dodijeljeno zvanje profesor emeritus, te je donesena odluka da će pomenuto zvanje u ovoj školskoj godini biti dodijeljeno jednom nastavniku.

U nastavku iste sjednice Senat je prihvatio Izmjene Pravilnika o dodjeli priznanja i nagrada Univerziteta u Banjoj Luci, usvojio Prečišćen tekst pomenutog pravilnika, te imenovao Komisiju za dodjelu nagrada i priznanja.

Senat je, takođe, prihvatio Prijedlog NNV Fakulteta političkih nauka o izmjeni nastavnog plana I ciklusa studijskog programa Politikologija, te usvojio Elaborat o relicenciranju I ciklusa studijskog programa Istorija koji se izvodi na Filozofskom fakultetu.

Najviše akademsko tijelo Univerziteta je na svojoj 48. sjednici donijelo odluke o izboru u nastavnička i saradnička zvanja na Ekonomskom fakultetu, Fakultetu političkih nauka, Filozofskom i Šumarskom fakultetu.

Takođe, donesena je Odluka o davanju saglasnosti na Izvještaje Komisije o ocjeni podobnosti teme i kandidata za izradu doktorske disertacije na Ekonomskom fakultetu.

Senat je, u nastavku sjednice, razmatrao i odbio kao neosnovan Zahtjev Vedrana Francuza za preispitivanje Odluke Senata Univerziteta od 16.07.2015. godine, kao i Zahtjev dr Radenka Višnjića za preispitivanje Zaključka Senata Univerziteta od 16.07.2015. godine.

Prijedlog NNV Prirodno-matematičkog fakulteta da se rukopis „Uvod u matematičku analizu“, autora: prof. dr Vladimira Jovanovića, objavi kao univerzitetska nastavna literatura je prihvaćen, kao i Prijedlog NNV Ekonomskog fakulteta o ugovornom angažovanju u nastavi prof. dr Dragutina Šipke.

Na istoj sjednici, imenovana je Centralna izborna komisija za izbor studenata u Studentski parlament, te nastavno - naučna/umjetničko vijeće fakulteta i Senat Visoke škole unutrašnjih poslova.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4605/logouniblnews_t.jpg