Navigacija
Viber X logo

Održana konferencija za štampu povodom 40 godina Univerziteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom obilježavanja 40 godina Univerziteta u Banjoj Luci, u Rektoratu Univerziteta 05. novembra 2015. godine, održana je Konferencija za štampu. Predstavnicima brojnih medijskih kuća, tom prilikom obratili su se rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić, prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr Valerija Šaula i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta prof. dr Mile Dmičić.

Kroz njihova izlaganja, novinarima je dočaran razvojni put Univerziteta, dat prikaz svega onoga što danas čini Univerzitet, te naznačeni osnovni pravci budućeg razvoja naše visokoškolske institucije.

„Sa svojih 40 godina, Univerzitet u Banjoj Luci se može nazvati institucijom sa solidnim iskustvom i tradicijom u oblasti visokog obrazovanja i istraživanja“, istakao je rektor Stanić, dodajući da je Univerzitet kvantitativno narastao upravo onoliko koliko je dovoljno za ovaj prostor,te da će prioritetan cilj u budućnosti biti rad na unapređenju kvaliteta nastavnog procesa , uvođenju više stručne prakse za studente i intenzivnijem povezivanju Univerziteta i privrede.

Prorektorica Šaula je upoznala prisutne novinare da je u sklopu obilježavanja 40 godina Univerziteta u Banjoj Luci pripremljena istoimena monografija koja je po prvi put prezentovana javnosti na proteklom Beogradskom sajmu knjiga, te da će na Svečanoj akademiju – centralnom događaju obilježavanja četiri decenije Univerziteta, koja će se održati 06. novembra, u Narodnom pozorištu, premijerno biti prikazan i dokumentarni film o razvojnom putu Univerziteta u Banjoj Luci.

 

Osvrćući se na međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci, prorektorica Šaula je istakla da je naš Univerzitet uključen u brojne mreže akademske saradnje kao i brojne projekte i programe razmjene, te da je kroz ugovore o saradnji, kojih ima preko 200, značajan broj naših studenata i akademskog osoblja dobio priliku da stiče znanje i usavršava se u inostranstvu.

Govoreći o budućim pravcima razvoja, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta prof. dr Mile Dmičić je je istakao da je vizija i misija Univerziteta da kroz strategiju razvoja visokog obrazovanja za period od 2015-2020, novi zakon o visokom obrazovanju i reformu svih nivoa obrazovanja, a pogotovo kroz reformu unutrašnje strukture nastavnog, naučnog i istraživačkog rada na Univerzitetu, stvori još autoritatavniji univerzitet koji će biti na usluzi studentima, privrede i društvu u cjelini.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4670/PK-3.gif