Navigacija
Viber X logo

Svečanom akademijom obilježeno 40 godina Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom 40 godina postojanja i uspješnog rada Univerziteta u Banjoj Luci, 06. novembra 2015. godine, u Narodnom pozorištu Republike Srpske održana je Svečana akademija.

Svečanost je upriličena u prisustvu velikog broja istaknutih ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života, rektora, prorektora i dekana brojnih univerziteta sa kojima naš univerzitet sarađuje, diplomatskog kora, kao i studenata, profesora i ostalih zaposlenih na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Svečanom akademijom obilježeno 40 godina Univerziteta u Banjoj Luci

Kako je tekao razvojni put Univerziteta i šta je za proteklih 40 godina ostvareno na nastavnom, naučno i istraživačkom planu, prisutni su imali priliku da saznaju iz dokumentarnog filma koji je tokom svečanosti premijerno prikazan, a više o onome što predstavlja misiju Univerziteta gosti su mogli čuti iz obraćanja rektora prof. dr Stanka Stanića.

U inspirativnom govoru rektor je istakao da je Univerzitet u Banjoj Luci, kao uostalom i sve ostale visokoškolske ustanove, pozvan da bude izvorište smislenog življenja, odnosno zajednica onih koji su svjesni da blagostanje jedne zemlje ne zavisi toliko od obilatosti njenih prihoda, ni od ljepota raznih građevina, koliko od broja obrazovanih ljudi, njihovog znanja, karaktera koji oni u sebi i sa sobom nose, odnosno od intelektualnog potencijala. „Naša briga treba da bude profesionalna karijera svakog našeg studenta, a pogotovo onih koji čekaju da započnu takvu karijeru. Pozvani smo da realizujemo takve programe i projekte koji će imati za posljedicu da će mladi čovjek upoznavati onu ljepotu, ljudskiju stranu života i svijeta. Ili drugačije kazano, pozvani smo, prije nego mnogi drugi, da živeći i radeći ostavljamo trag istine; istine koje nema bez dobrote, kao ni dobrote bez istine, niti oboje bez svoga ploda“, istako je rektor Stanić, uz želje da godine i desetljeća koja su pred nama budu još srećnija i uspješnija za zajednicu studenata i profesora Univerziteta u Banjoj Luci, odnosno zajednicu Univerziteta i Republike Srpske kojoj su pozvani da služe istraživanjem i učenjem.


Svečanom akademijom obilježeno 40 godina Univerziteta u Banjoj Luci

Da je Univerzitet u Banjoj Luci i proteklih 40 godina radio na dobrobiti društva u cjelini, potvrdili su u svojim obraćanjima predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i gradonačelnik Banje Luke, Slobodan Gavranović.

„Univerzitet u Banjoj Luci je dao značaj doprinos izgradnji, funkcionisanju i afirmaciji Republike Srpske kao državotvornog dijela Bosne i Hercegovine i zato i ovom prilikom izražavam zahvalnost Univerzitetu za sve što je učinio za Srpsku“, istakao je predsjednik NSRS , te u ime najvišeg ustavotvornog i zakonodavnog organa pozvao Univerzitet da zajednički kreiraju reformska, programska, zakonodavna i druga rješenja koja će još više doprinositi unapređenju ukupnog ekonomskog, socijalnog i političkog stanja u svim oblastima života i rada.


     

Čestitajući 40. rođendan Univerziteta u Banjoj Luci gradonačelnik Gavranović je istakao da je riječ o zajedničkom jubileju, jer su Univerzitet i Banja Luka živjeli i razvijali se zajedno , međusobno se podržavajući i pomažući. „Kao što je Banja Luka ulagala u svoj Univerzitet, tako je i Univerzitet doprinosio razvoju Grada“, istakao je gradonačelnik, te poručio da pomenuto partnerstvo neće ni u budućnosti biti dovedeno u pitanje.

Kako je istaknuto na svečanosti, tokom proteklih godina Univerzitet je uspostavio i razvijao plodnu i uspješnu saradnju sa brojnim univerzitetima u okruženju i šire. Naglasili su to u svojim pozdravnim govorima i rektor Univerziteta u Nišu, prof. dr Dragan Antić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Radoslav Grujić i rektor Univerziteta u Zenici prof. dr Dževad Zečić, uz iskrene čestitke povodom jubilej našeg Univerziteta.


Svečanom akademijom obilježeno 40 godina Univerziteta u Banjoj Luci

Svečanost povodom obilježavanje 40. rođendana Univerziteta u Banjoj Luci bila je, takođe prilika da se zaslužnim pojedincima i institucijama uruče priznanja i nagrade za doprinos razvoju naše visokoškolske ustanove.

Povelja Univerziteta u Banjoj Luci dodijeljena je Vladi Republike Srpske, Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Studentskom parlamentu Univerziteta u Banjoj Luci, Uniji studenata Republike Srpske, Univerzitetskom koledžu iz Narvika, Norveška, te zaslužnim pojedincima: Živku Radišiću, prof.dr Stevi Mirjaniću, prof. dr Branku Dokiću i prof. dr Vlastimiru Nikoliću sa Univerziteta u Nišu.

Plaketu Univerziteta u Banjoj Luci dobili su prof. dr Rajko Gnjato i prof.dr Rajko Tomaš, dok je student Filozofskog fakulteta Dejan Došlić dobio zlatnu značku za postignut uspjeh tokom studiranja i ostvarene rezultate u vannastavnim aktivnostima.

Svečanom akademijom obilježeno 40 godina Univerziteta u Banjoj Luci

Na svečanosti su nagrade i zlatne značke sa likom Nikole Tesle dodijeljene i najboljim diplomiranim studentima koji su diplome stekli u školskoj 2014/2015. Nagrađeni su sljedeći studenti: Željka Paić, Akademija umjetnosti (prosjek 9,83); Dragana Skorup, AGGF (9,32); Dijana Bojić, Ekonomski fakultet (9,81); Duško Gatarić, Elektrotehnički fakultet (9,60); Igor Babić, Mašinski fakultet (8,43); Nevena Jokić, Medicinski fakultet (9,78); Dajana Vasilić, Poljoprivredni fakultet (9,29); Igor Popović, Pravni fakultet (9,59); Nada Vidović, Prirodno-matematički fakultet (9,38); Kazimir Jakić, Rudarski fakultet (9,03); Aleksandra Šinik, Tehnološki fakultet (9,78); Aleksandar Pajkić, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta (9,0); Dragana Zurovac, Fakultet političkih nauka (9,78); Branislava Amidžić, Filozofski fakultet (9,98); Milica Guzijan, Filološki fakultet (9,79); Desanka Lazić, Šumarski fakultet (8,83), te Nikolina Knežević, Visoka škola unutrašnjih poslova (9,26).

Svečanom akademijom obilježeno 40 godina Univerziteta u Banjoj Luci 

Svečanost obilježavanja 40 godina Univerziteta u Banjoj Luci okončana je premijernim izvođenjem himne Univerziteta . Himnu je komponovao docent Mladen Matović, a izveo ju je hor Univerziteta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4673/SA-1-mala.gif