Navigacija
Viber X logo

Akademik Jasmina L. Vujić posjetila Univerzitet u Banjoj Luci

Opšte

Univerzitet u Banjoj Luci je dana 03.12.2015. godine bio domaćin uglednom svjetskom naučniku i stručnjaku iz oblasti nuklearnog inženjerstva, direktoru Centra za nuklearna istraživanja u Berkliju, te direktoru Konzorcijuma za nuklearnu nauku i bezbijednost u Berkliju, akademiku prof. dr Jasmini L. Vujić, sa Univerziteta Kalifornija, Berkli (University of California, Berkeley), u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uglednog gosta je primila prof. dr Valerija Šaula,  prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci. Tokom razgovora u Rektoratu, razmotrene su mogućnosti nastavka saradnje, koja je započela 2009. godine, kada je akademik prof. dr Jasmina L. Vujić prvi put posjetila Univerzitet u Banjoj Luci, sastala se sa rukovodstvom Univerziteta i tom prilikom održala prigodno predavanje za akademsko osoblje. Razgovarano je i o proceduri za potpisivanje sporazuma o saradnji između dvije visokoškolske ustanove.

U razgovoru je, između ostalog, ukazano na veliki značaj saradnje visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske i Srbije sa srpskom dijasporom, pogotovo sa stručnjacima i priznatim naučnicima koji zauzimaju značajne pozicije na prestižnim visokoškolskim i naučnim ustanovama u SAD, kakav je Univerzitet Kalifornija iz Berklija, na kojem decenijama radi akademik prof. dr Jasmina L. Vujić.

Ranije tog dana, akademik prof. dr Jasmina L. Vujić se sastala sa ministrom nauke i tehnologije Republike Srpske prof. dr Jasminom Komićem, akademikom Rajkom Kuzmanovićem, predsjednikom Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, čiji je prof. dr Jasmina Vujić inostrani član, a nakon sastanka u Rektoratu, domaćini akademika prof. dr Jasmine L. Vujić bili su nastavnici, saradnici i studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, na čelu sa dekanom prof. dr Brankom Dokićem.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/26/VUJICjasmina2015.jpg