Navigacija
Viber X logo

Ambasador SAD Morin Kormak održala predavanje na Ekonomskom fakultetu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Nj.E. Morin Kormak (Maureen Cormack), održala je 11.02. 2016. godine za studente i  zaposlene Univerziteta  u Banjoj Luci predavanje na temu „Prioriteti SAD-a u BiH“.

Kako je u svom  uvodnom obraćanju istakla  ambasador Kormak,  Sjedinjene Američke Države podržavaju evropski put Bosne i Hercegovine, kao i ekonomske i političke reforme koje su neophodne na tom putu BiH ka Evropskoj Uniji.

Među prioritetima SAD u Bosni i Hercegovini jesu i podrška  razvoju obrazovanja, kao i borba protiv korupcije koju bi trebalo da provodi pravosudni sistem, istakla je  Kormak, dodajući da je za ekonomski prosperitet BiH izuzetno bitno  da se oslobodi uticaja dnevne politike i da se  okrene izgradnji stabilnijeg i pouzdanije poslovnog ambijenta koji bi kao takav postao zanimljiviji za strane ulagače.

Nakon kraćeg uvodnog obraćanja  ambasador   Kormak  je odgovarala na brojna pitanja prisutnih studenata i nastavnika, a koja su se prije svega odnosila na ekonomske perspektive BiH  na njenom putu ka Evropskoj uniji,  izazove koje je čekaju na tom putu, privlačenje američkih i ostalih ino-ulagača na ovaj prostor, odnosno  stvaranje privlačnog poslovnog ambijenta i sl., kao i na mogućnosti usavršavanja i sticanja praktičnog znanja na američkim univerzitetima, odnosno kompanijama , kao i dostupnim fondovima za tu svrhu, za šta su studenti posebno bili zainteresovani da  čuju iz prve ruke od  ambasadora i njenih saradnika.

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Novak Kondić je zahvalio ambasadoru SAD na spremnosti da sa studentima i nastavnicima razgovara na navedene teme, čim je kako je istakao, nastavljena dobra i korisna praksa predavanja i razgovora sa ambasadorima svih zemalja akreditovanim u BiH, kao i velikog broja međunarodnih eksperata iz oblasti ekonomije.

Dekan Kondić je upoznao goste iz Ambasade SAD da je Ekonomski Fakultet prošle sedmice proslavio 41 godini svog postojanja i rada, da je za to vrijeme na osnovnim studijama upisano 12 hiljada studenata,  od čega je 5200 studenta dobilo akademsko zvanje diplomirani ekonomista , 132 magistra ekonomskih nauka , dvadeset magistara ekonomije i 66 doktora ekonomskih nauka, te da prolaznost na Fakultetu od 43 % za  proteklih 41 godinu, govori  u prilog strogim kriterijima  i kvalitetu izvođenja nastave  na Fakultetu. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5077/Prva.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5077/druga.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5077/treca.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5077/cetvrta.jpg