Navigacija
Viber X logo

Institut za genetičke resurse domaćin 14. sastanka Upravnog odbora ECPGR

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci biće domaćin 14. sastanka Upravnog odbora Evropskog programa saradnje za biljne genetičke resurse (ECPGR), koji će se održati u Višegradu  od 29. maja do 2. juna 2016. godine. Tom prilikom,  tačnije 30. maja 2016. biće održan i sastanak Izvršnog komiteta ECPGR.

Očekuje se učešće predstavnika iz preko 40 zemalja, a učesnici se mogu prijaviti  do 31. marta 2016. godine popunjavajući obrazac  dostupan na zvaničnom sajtu   Evropskog programa saradnje za biljne genetičke resurse : http://www.ecpgr.cgiar.org/about-ecpgr/steering-committee/14th-sc-meeting/.

ECPGR je osnovan 1980. godine. Riječ je o zajedničkom programu u kome učestvuje većina evropskih zemalja, u cilju obezbjeđivanja dugoročnog očuvanja i olakšavanja korišćenja biljnih genetičkih resursa u Evropi.

Program, koji je finansiran od strane zemalja učesnica i koordinira ga Sekretarijat, posluje kroz radne grupe koje se bave grupama biljaka ili sa opštim temama vezanim za biljne genetičke resurse. ECPGR Sekretarijat se nalazi u Regionalnoj kancelariji za Evropu rganizacije Bioversity International,  u Rimu (Italija).

ECPGR je vođen od strane Upravnog odbora koji se sastoji od nacionalnih koordinatora zemalja članica. Nacionalni koordinator za BiH od 2007. godine je prof. dr Gordana Đurić, direktor Instituta za genetičke resurse.

Više informacija na http://www.ecpgr.cgiar.org/about-ecpgr/steering-committee/14th-sc-meeting/.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5113/igr.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5113/igr-2.jpg