Navigacija
Viber X logo

Dani frankofonije u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U prostoru Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske,u periodu od 10-31.03.2016. godine održava se niz manifestacija u sklopu obilježavanja Dana frankofonije, u čemu su učešće uzeli nastavnici,saradnici i studenti Univerziteta u Banjoj Luci.

Dane frankofonije su organizovali Ambasada Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, Ambasada Švajcarske u Bosni i Hercegovini, Francuski institut u Bosni i Hercegovini, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske i Univerzitet u Banjoj Luci.

Pored aktivnosti kao što su: književno veče u organizaciji Studijskog programa za francuski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, projekcije filmova na francuskom jeziku, radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, književne večeri sa libanskim piscem Šarifom Maždalanijem, dana 23.03.2016. godine proglašeni su pojednici takmičenja u francuskom diktatu, te održana konferencija za medije, uz učešće Nj.E. Kler Bodoni (Claire Bodonyi), ambasadora Francuske u Bosni i Hercegovini.

Konferenciji za medije su prethodili sastanci koje je g. Petko Stojnov (Petko Stoynov), predstavnik Univerzitetske agencije za frankofoniju (Agence Universitaire de la Francophonie-AUF) za Centralnu i Istočnu Evropu, održao sa studentima i nastavnicima francuskog jezika i književnosti sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Tokom konferencije za medije, ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini g-đa Kler Bodoni je govorila o značaju obilježavanja Dana frankofonije i značaju francuskog jezika uopšte, te o naporima Ambasade Francuske da podrži i osnaži frankofonu zajednicu u Bosni i Hercegovini, a posebno u Banjoj Luci i Republici Srpskoj, između ostalog pružajući podršku Univerzitetu u Banjoj Luci. Prof. dr Valerija Šaula, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci istakla je dosadašnje rezultate saradnje Univerziteta u Banjoj Luci sa Ambasadom Republike Francuske u Bosni i Hercegovini i sa visokoškolskim ustanovama u toj državi, i posebno naglasila veliki značaj koji je Ambasada Francuske odigrala u formiranju kadra Studijskog programa za francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, omogućivši, putem stipendiranih studijskih boravaka, da se kadar ove Studijske grupe formira na prestižnim francuskim univerzitetima. Ona je takođe naglasila značaj prijema Univerziteta u Banjoj Luci u punopravno članstvo Univerzitetske agencije za frankofoniju 15.01.2016. godine. 

Predstavnik Univerzitetske agencije za frankofoniju g. Stojnov je predstavio tu organizaciju i njene mogućnost podrške frankofonoj zajednici Univerziteta u Banjoj Luci, koje proizlaze iz članstva, te izrazio očekivanje da će se zaposleni i studenti Univerziteta u Banjoj Luci aktivno uključiti u aktivnosti koje ova agencija podržava.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5236/FRANKOFONIJA-1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5236/FRANKOFONIJA-2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5236/FRANKOFONIJA-3.jpg