Navigacija
Viber X logo

Na Univerzitetu u Banjoj Luci održan Info-dan o COST programu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Univerziteta u Banjoj Luci, COST kancelarije iz Brisela i Ministarstva civilnih poslova BiH, 3.marta 2016. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci održan je Info- dan tokom kojeg je domaćoj istraživačkoj zajednici predstavljen  Evropski program saradnje u nauci i tehnologiji - European Cooperation in Science and Technology, prepoznatljiv po skraćenom nazivu – COST.

Pozdravljajući prisutne u ime domaćina, prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milan Mataruga podsjetio je da je riječ o jednom u nizu info-dana koje je Univerzitet organizovao a koji su se odnosili na neki od segmenata programa Horizont 2020, te dodao da je ovo jedinstvena prilika za istraživače i sa Univerziteta, ali i šire, da se upoznaju sa mogućnostima i načinima svog učešća u  COST programu, odnosno o prednostima koje on nudi.

Organizovanje ovog događaja  pozdravio je i pomoćnik ministra nauke u Vladi Republike Srpske Siniša Marčić, naglašavajući da se kroz COST program ovdašnjim istraživačima nudi prilika da se brže i jednostavnije uključe u evropsku istraživačku mrežu, odnosno povežu sa istraživačima u Evropskoj uniji i apliciraju za projekte. 

O tome šta je COST i kako funkcioniše, šta su COST akcije i kako se može prijaviti, kako pripremiti uspješan prijedlog COST akcije, prisutnima je govorio predstavnik COST kancelarije iz Brisela gospodin Christer Halén, koji ih je takođe upoznao sa pozitivnim iskustvima i primjerima iz prakse.

Više detalja o učešću istraživača Univerziteta u Banjoj Luci u COST akcijama, prisutnima je prezentovao prof. dr Milan Mataruga, dok je slična iskustva ispred Europrojekt centar Banja Luka  prenio Dalibor Drljača.

Generalno o učešću Bosne i Hercegovine  u COST akcijama, govorio je Ammar Miraščija iz  Ministarstvo civilnih poslova BiH, inače nacionalni koordinator za COST.

Više informacija u priloženim prezentacijama.

Bosna i Hercegovina u COST-u

COST - Presentation Christer Halen

COST - Presentation Dalibor Drljača

COST - Presentation Milan Mataruga

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5159/COST-1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5159/COST-4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5159/COST-3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5159/COST-2.jpg