Navigacija
Viber X logo

Predstavljanje stipendije Vlade Sjedninjenih Američkih Država

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U prostorijama Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dana 22.03.2016. godine, predstavljene su mogućnosti boravka na visokoškolskim ustanovama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), uz podršku stipendija koje nudi Vlada te države.

Službenici Ambasade SAD u Bosni i Herecgovini g-đa Adriana O’Flanagan (Adriana O’Flanagan), koordinator za akademsku razmjenu i Elizabeta Delalić, stručni saradnik za obrazovanje i kulturu, predstavile su pozive za prijave koji se već otvoreni ili će biti uskoro otvoreni, a putem kojih se konkuriše za stipendije u svrhe studiranja ili istraživanja na visokoškolskim ustanovama u SAD.

Posebno je ukazano na mogućnosti koje nude poznati programi kao što su program Hjubert Hemfri (Hubert H. Humphrey Fellowship Program), i program Fulbrajt (Fulbright), uspostavljeno od strane tadašnjeg američkog senatora  Vilijama Fulbrajta, 1946. godine, sa ciljem izdavajanja novca iz državnog budžeta u svrhe podsticanja obrazovanja kao sredstva za veće razumijevanje među državama i narodima.

Nakon izlaganja predstavnika Ambasade SAD, Sonja Pržulj, savjetnik za program Education USA, koji koordiniše Američki kutak u Banjoj Luci, govorila je o konkretnim mogućnostima podrške koje ta služba nudi zainteresovanima u procesu pripremanja prijava za studiranje na američkim visokoškolskim ustanovama (npr. odabir odgovarajuće institucije, pisanje biografije, motivacionog pisma, snalaženje u procesu pribavljanja potrebne dokumentacije i Skupu su prisustvovali nastavnici, saradnici i studenti nekoliko fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, te zaposleni na Univerzitetu u Banjoj Luci, koji su bili  korisnici programa stipendiranja Vlade SAD: mr Jelena Karišik, profesor Akademije umjetnosti, dr Tatjana Bijelić, profesor Filološkog fakulteta i dr Siniša Vučenović, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta, te Emili Grej (Emily Gray), gost iz SAD i stipendista programa Fulbrajt, koja je trenutno angažovana u Republičkom pedagoškom zavodu Republike Srpske.

Skup su pozdravile doc. dr Vesna Mrdalj, prodekan za međunarodnu saradnju i naučno-istraživački rad, u ime rukovodstva Poljoprivrednog fakulteta i prof. dr Valerija Šaula, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju, u ime rukovodstsva Univerziteta u Banjoj Luci.

Detaljnije informacije o programima koji su predstavljeni dostupne su na http://sarajevo.usembassy.gov/educational-exchanges.html

www.educationusa.state.gov

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5224/USAweb1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5224/USAweb2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5224/USAweb3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5224/USAweb4.jpg