Navigacija
Viber X logo

Studenti Filozofskog fakulteta u stručno-obrazovnoj posjeti Novom Sadu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Savez studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci podržan od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kao i Filozofskog fakulteta UNBL organizovao je u periodu od 18. do 20. marta 2016.  godine  stručno-obrazovnu posjetu gradu Novom Sadu, Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu kao i ostalim kulturno-istorijskim znamenitostima i institucijama u ovom gradu.

U petak 18. 03. 2016.  studenti su posjetili Filozofski fakultet UNS gdje su dočekani od strane prof. dr Dejana Mikavice i prof. dr Vladana Gavrilovića, koji su  do skoro bili profesori i na našem Filozofskom fakultetu kao i učesnici mnogih naučnih skupova. Uslijedila je prezentacija o fakultetu, radu, aktivnostima i organizaciji, ali i o mogućnostima za studente iz Republike Srpske da upišu master i doktorske studije. 

Poslije toga studenti su posjetili Kulturni centar Novog Sada, gdje su ugošćeni od Sunčice Marković, pomoćnika direktora i Aleksandre Mandarić, savjetnika u KCNS, koje su studentima izložile mogućnost za saradnju i djelovanje studenata iz Banje Luke i Republike Srpske.

Posljednja institucija koja je posjećena prvog dana boravka studenata u Novom  Sadu bila  je Matica Srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija. 

Tu su studenti dočekani od strane stručnih saradnika koji su studente proveli kroz prostorije Matice Srpske i prezentovali šta se trenutno radi, te koji su najznačajniji projekti, kao i štampana izdanja, od kojih su neka  poklonjena studentima. 

Drugog dana posjete, studenti su obišli  tvrđavu Petrovaradin, kao i muzej Novog Sada, nakon čega je uslijedio obilazak znamenitosti Sremskih  Karlovaca, poput Patrijaršijskog dvor, čuvene Gimnazije, te riznice i galerije gdje se nalaze i neka od djela naših najpoznatijih slikara.

U povratku, studenti su posjetili manastir Krušedol, kao i etno selo Stanišić kod Bijeljine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5243/28-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5243/28-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5243/28-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5243/28-04.jpg