Navigacija
Viber X logo

Studenti Univerziteta u Banjoj Luci književnom večeri u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske otvorili manifestaciju „Dani frankofonije“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dana 10. marta 2016. godine u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) održano je književno veče „Francuski u Molijerovo doba“, čime su otvoreni ovogodišnji Dani frankofonije. 

Studenti Studijskog programa za francuski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci (Biljana Jokić, Vladana Perlić i Srđan Demonjić) su uz pomoć Anje Bundalo, ma, višeg asistenta, sa publikom podijelili znanja o razvoju francuskog jezika u sedamnaestom vijeku. 

Kako je sedamnaesti vijek u Francuskoj vijek u kojem živi i stvara najveći komediograf svih vremena, Molijer, vijek nastanka Francuske Akademije koja je imala ulogu „zakonodavca jezika“, te vijek Luja XIV (Kralj Sunce), dakle vijek u kojem se stvara kult francuskog jezika u Evropi, cilj ove književne večeri je bio da se publika navede na razmišljanje o važnosti njegovanja sopstvenog jezika i prevođenja djela sa srpskog na druge strane jezike.

Pomenuti predstavnici Studijskog programa za francuski jezik i književnost će 17.marta 2016. godine, takođe u prostorijama NUB RS, sa početkom u 18 časova, dati uvodnu riječ prije projekcije filma „Alcest na biciklu“ (2012) koji je moderna adaptacija Molijerovog djela „Mizantrop“ a o kojem je takođe bilo riječi tokom književne večeri.

Dani frankofonije se obilježavaju do kraja marta a detaljnije informacije kao i program aktivnosti možete pronaći na: http://nub.rs/pocetna/.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5186/FRANKOFONIJA_1.jpg