Navigacija
Viber X logo

Dani Vlade S. Miloševića 2016: Otvoren naučni skup „Tradicija kao inspiracija"

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru manifestacije "Dana Vlade S. Miloševića 2016", koju Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci  ove godine organizuje po 17. put, 15. arila 2016. godine otvoren je naučni skup  "Tradicija kao inspiracija".

Dobrodošlicu gostima i učesnicima skupa ispred Akademije poželio je dekan prof. dr Luka Kecmana, te se zahvalio suorganizatoru - Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, kao i Univerzitetu u Banjoj Luci  na naporima koje zajednički iz godine u godinu ulažu na putu  mapiranja ovog skupa kao jednog od najznačajnijih u regionu. 

Ispred akademske zajednice Univerziteta u Banjoj Luci sve prisutne je pozdravio  rektor prof. dr Stanko Stanić , a učesnicima poželio da otkriju nove teze iz bogatog naučnog rada  i umjetničkih dostignuća akademika Miloševića. O kakvom se bogatom opusu radi najbolje govori činjenica da  se skup koji se bavi istraživanjem na ovu temu, organizuje već 17 godina, istakao je rektor. 

Rektor Stanić je naglasio da je istraživanje  onoga što je još uvijek nepoznato iz naučnog i umjetničkog opusa akademika Miloševića na neki način postalo znak raspoznavanja Akademije umjetnosti, ali da istovremeno predstavlja sjajan način promocije Akademije kao reprezentativne institucije u Srpskoj.  

Naučni skup „Tradicija kao o inspiracija" zvanično je proglasio otvorenim predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, akademik Rajko Kuzmanović koji je tom prilikom istakao da djelo  Vlade S. Miloševića predstavlja nepresušnu tradiciju, inspiraciju , podsticaj i nadahnuće  za mlade umjetnike, te da ovaj skup  nije samo sjećanje na akademika Miloševića, nego je i izuzetan doprinos kulturi i napretku građana i  institucija Republike Srpske. Dodatni značaj skupu daje činjenica što ima međunarodni karakter, što okuplja veliki broj naučnika i umjetnika iz regiona, te što se svake godine izdaje zbornik prezentovanih radova, dodao je akademik Kuzmanović.

Ovogodišnji naučni skup posvećen  Vladi S. Miloševiću okupio je  preko  80 eminentnih  učesnika iz RS i regiona.  Rad skupa će se odvijati kroz sekcije iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke pedagogije i muzičke teorije, dok će  plenarno predavanje održati poznati muzikolog iz Beograda Nadežda Masusova.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5307/18-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5307/18-04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5307/18-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5307/18-02.jpg