Navigacija
Viber X logo

Studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu u posjeti našem Univerzitetu 

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Nešto više od godinu dana nakon potpisivanja sporazuma o saradnji između saveza studenata filozofskih fakulteta univerziteta u Banjoj Luci i Nišu i posjete naših studenata ovom gradu, u uzvratnoj posjeti Univerzitetu u Banjoj Luci i Republici Srpskoj,  9. i 10. aprila 2016. godine boravili su studenti Filozofkog fakulteta Univerzitata u Nišu.

Po dolasku u Banja Luku, uslijedio je prijem na Filozofski fakultetu UNBL, gdje je studente iz Niša dočekalo rukovodstvo fakulteta: dekan prof. dr Brane Mikanović, i prodekani prof. dr Tatjana Mihajlović i doc. dr Goran Latinović, zajedno sa predstavnicima studenata Petrom Bejatovićem, Neđom Maleševićem i ostalim studentima Filozofskog fakulteta.  Nakon prijema, studentima je upriličen ručak i prigodno druženje. 

Tokom prvog dana posjete, studenti iz Niša su imali priliku da obiđu Muzej Republike Srpske, tvrđavu Kastel, trg Krajine, park Petar Kočić, spomenik 12 beba, Hram Hrista Spasitelja kao i ostale institucije i kulturno-istorijske znamenitosti Banje Luke i Republike Srpske. 

Drugog dana, posjećeno je Spomen-područje Donja Gradina, gdje su studentima prezentovani najznačajniji podaci o stratištu srpskog naroda od strane kustosa istoričara Dejana Motla. Studenti su, takođe, imali priliku da tokom kratke šetnje kroz dio kompleksa zloglasnog  sistema logora Jasenovac iz perioda Drugog svjetskog rata čuju sve što ih zanima o tom periodu i uopšte o genocidu u Nezavisnoj državi Hravatskoj.

Nakon toga uslijedila je posjeta viševjekovnom središtu kulture i pravoslavlja na prostorima Potkozarja, manastiru Moštanici. Tu je studente dočekao istoričar iz Udruženja studenata istorije „Dr Milan Vasić“ Marko Janković koji je ujedno i autor tek izašle monografije o manastiru i njegovoj okolini kroz vijekove. Gosti su obišli potom  spomeniku Petru Popoviću Peciji koji svjedoči o borbi srpskog naroda za slobodu na ovim prostorima.  Po povratku u Banju Luku studenti su iskoristili priliku za obilazak grada,  nakon čega su u večernjim časovima krenuli ka Nišu. 

Kontakti između akademske zajednice u Nišu i Banjoj Luci ovom posjetom nisu završeni.  Naprotiv, dogovarane su i planirane narednih aktivnosti, a jedna od njih je i učestvovanje akademaca iz Banje Luke na naučno-stručnom studentskom skupu u Nišu, tokom novembra ove godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5305/13-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5305/13-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5305/13-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5305/13-04.jpg