Navigacija
Viber X logo

Održan sastanak sa predstavnicima Evropske komisije

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci je bio domaćin sastanka sa predstavnicima Evropske komisije koji je održan 8. juna 2016. godine u Rektoratu. Organizatori sastanka, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske i Univerzitet u Banjoj Luci omogućili su domaćim istraživačima da se upoznaju i razmijene iskustva sa cijenjenim predstavnicima Evrospke komisije, gospođom Tanjom Fridrihs i gospodinom Kostasom Glinosom.

Nakon uvodnih prezentacija o mogućnostima finansiranja naučnoistraživačkih projekata koje nudi Evropska Unija, gospodin Ammar Miraščija ispred Ministarstva civilnih poslova BiH je iznio podatke o učešću bosanskohercegovačkih institucija u međunarodnim projektima te podsjetio na mogućnosti koje imaju domaći istraživači u brojnim evropskim programima, kao i o razvijenom sistemu podrške koju im nudi država. Nakon toga je pomoćnik ministra za nauku, gospodin Siniša Marčić, predstavio aktivnosti resora te napomenuo da naši istraživači moraju biti aktivniji i da trebaju više raditi na aplikacijama za dobijanje sredstava iz evropskih fondova. Rektor Univerziteta u Banjoj Luci, gospodin Milan Mataruga, izrazio je nezadovoljstvo učešćem istraživača sa Univerzitet u projektima Evropske Unije, i napomenuo da naši istraživači mogu uraditi mnogo više u smislu povećanja broja aplikacija, istakavši da će svu potrebnu pomoć i podršku dobiti od strane Univerziteta.

Potom je uslijedila diskusija u kojoj su učesnici iznosili vlastita iskustva i zapažanja kako u apliciranju projekata tako i u njihovoj implementaciji, a predstavnici Evropske komisije su dali pojašnjenja određenih pravila.

Nakon sastanka napravljena je zajednička fotografija a učesnici su otišli u obilazak kampusa „Univerzitetski grad“.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5432/09-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5432/09-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5432/09-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5432/09-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5432/09-04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5432/09-06.jpg