Navigacija
Viber X logo

Ambasador Kine u BiH Nj.E. gđa Čen Bo posjetila Univerzitet u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, Nj.E. gđa Čen Bo, posjetila je 24. 08. 2016. godine Univerzitet u Banjoj Luci. U ime Univerziteta, gošću su primili rektor prof. dr Milan Mataruga i prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr Valerija Šaula, te sa njom razgovarali o skorašnjem otvaranju Konfučijevog instituta pri Univerzitetu u Banjoj Luci, kao i drugim projektima i oblicima saradnje kako sa Ambasadom, tako i sa ostalim partnerima iz Kine.

Rektor je upoznao gđu Čen Bo sa svim aktivnostima koje je Univerzitet preduzeo u prethodnom periodu kako bi se obezbijedili uslovi za osnivanje pomenutog instituta, te naglasio da će njegovim otvaranjem biti znatno olakšana i unapređena međusobna razmjena nastavnika, saradnika i studenata, kao i realizacija naučnoistraživačkih projekata.

Prof. Šaula je podsjetila da Univerzitet i Ambasada imaju dugogodišnju uspešnu saradnju koja se manifestovala kroz aktivnosti poput posjeta i predavanja ambasadora, donacije u opremi, stipendiranje i sl. Kao primjer posebno dobre saradnje sa partnerima iz Kine prof. Šaula je izdvojila dodjelu stipendija najboljima studentima našeg univerziteta od strane Huavei kompanije.

Ambasador Kine u BiH je izrazila zadovoljstvo stepenom ostvarene saradnje, te dodala da će se diplomatska misija na čijem je čelu angažovati da se saradnja dodatno unaprijedi.

Posjetu Univerzitetu u Banjoj Luci gđa Čen Bo je iskoristila da zvanično uruči pozivnicu rektoru Univerziteta u Banjoj Luci za Treći sastanak institucija visokog obrazovanja Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope koji će se održati u Pekingu ove godine. U istom periodu, na poziv Kine, rektor će prisustvovati i Četvrtom sastanku na temu dijaloga o politikama u domenu visokog obrazovanja Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5597/unnamed__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5597/unnamed__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5597/unnamed__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5597/unnamed.jpg