Navigacija
Viber X logo

Održan seminar „Pametna mobilnost i urbano planiranje“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banjoj Luci u okviru Evropske sedmice mobilnosti organizovan je seminar pod nazivom „Pametna mobilnost i urbano planiranje“. Seminaru je prisustvovalo blizu stotinu učesnika. Na samom početku uvodnu riječ je imao Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i predstavnik EU u BiH, koji je tom prilikom potvrdio da se klimatske promjene dešavaju te ih ne smijemo negirati.

V.d dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, Brankica Milojević, pohvalila je organizovanje ovog skupa i istakla značaj i aktuelnost teme, kako za studente i nastavnike fakulteta, tako i za mnogobrojne aktere u procesu planiranja i upravljanja urbanim razvojem koji su prisutni na seminaru.

Profesor Janez Koželj, podžupan Grada Ljubljane je predstavio primjere dobre prakse Grada Ljubljane, grada koji je napustio koncept planiranja razvoja po mjeri automobila i afirmisao upotrebu bicikla.

Vlado Babič, predstavnik Grada Ljubljane i doskorašnji regionalni menadžer mreže CIVINET Slovenija –e Hrvatska – Jugoistočna Evropa istakao je da je od presudnog značaja odlučna podrška politike i nužnost usvajanja strategije na državnom, a još prije na lokalnom nivou, na području suočavanja sa klimatskim promjenama i sa negativnim uticajima prekomjerne motorizacije. Mirsad Heleg, direktor JP za prostorno uređenje i planiranje grada Zenica, predstavio je inovativni pristup integralnom rješavanju saobraćaja u Zenici. Inženjer saobraćaja Vladimir Borisavljević u svojoj prezentaciji se na kritički način osvrnuo na najnovije primjere kako izgleda biti pješak u Banjaluci.

Nakon prezentacije uslijedila je diskusija prilikom koje su prisutni mogli da iznesu svoje stavove i postave pitanja. Milenko Džever, predstavnik Agencije za bezbjednost saobraćaja RS je istakao značaj prilagođavanja infrastrukture pješacima i biciklistima i promovisanje upotrebe ovih vidova kretanja u Banjaluci.

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5721/PRVA.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5721/Druga.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5721/Treca.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5721/cetvrta.jpg