Navigacija
Viber X logo

Prirodno-matematički fakultet obilježio 20 godina rada

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci  svečano je obilježio 20 godina postojanja i uspješnog rada akademijom održanom u Banskom dvoru 16. septembra 2016. godine. 

Brojne prisutne goste pozdravio je tom prilikom dekan PMF-a prof. dr Goran Trbić podsjećajući da je razvojni put ove institucije počeo 1996. godine, u skromnim prostornim uslovima i s malobrojnim stručnim kadrom, a nakon izdvajanja prirodnih i matematičkih nauka iz okvira Filozofskog fakulteta. 

„Osnovna misija ovog fakulteta je razvoj fundamentalnih nauka i školovanje nastavnog kadra koji će zauzeti svoje mjesto u obrazovnim istitucijama svih nivoa obrazovanja. Osim obrazovne djelatnosti, na Fakultetu je razvijen bogat i izuzetno zapažen naučnoistraživački rad, o čemu svjedoči citiranost i prepoznatljivost naših istraživača  u priznatim naučnim bazama,  priznanja dobijena na domaćem i međunarodnom planu, kao i učešće na brojnim međunarodnim konferencijama  i u međunarodnim projektima“, istakao je dekan Trbić dodajući da se na Fakultetu konstantno radi na kadrovskom razvoju i uključivanju mladih u naučni rad, te da je godinama prisutna praksa da se studentima generacije pruži prilika da ostanu na Fakultetu, usavršavaju se i  uključe u  naučna istraživanja.

U ime akademske zajednice Univerziteta u Banjoj Luci, jubilej PMF-u čestitao je rektor prof. dr Milan Mataruga: „Iako spada u grupu najmlađih fakulteta, Prirodno-matematički fakultet je jedan od  najuspješnijih.  Njegova uspješnost mjeri se brojem nastavnika i saradnika koji učestvuju u nastavnom procesu, brojem studijskih programa koji se realizuju  i ono što je posebno bitno – po naučnom uticaju ovog Fakulteta  čiji nastavnici i profesori objavljuju najviše naučnih radova u referentnim međunarodnim časopisima, kao i u časopisima nacionalnog karaktera. Zato želim da čestitam ovom, ali i svim prethodnim rukovodstvima jer su imali jasnu strategiju i viziju razvoja fakulteta koji, s obzirom na naučne oblasti koje se izučavaju na njemu, predstavlja univerzitet u malom i kariku koja povezuje sve fakultete našeg Univerziteta, ali i naš Univerzitet sa drugim univerzitetima“, istakao je rektor Mataruga.

Čestitke povodom 20 godina PMF-a na svečanosti je uputio i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović koji  je odao priznanje ovom fakultetu na svemu što je učinio za Republiku Srpsku na obrazovnom i naučnom planu. „Iako ste počeli u skromnim uslovima sa 20 radnika, danas već imate 130 nastavnika i saradnik. Izrasli ste u modernu, opremljenu  i organizovanu naučnu i istraživačku ustanovu koja je uspješno popunila visokoškolsku mrežu Republike Srpske“, istakao je Čubrilović te dodao da za to zasluge imaju mnogi, ali da je posebno zaslužan za osnivanje i razvoj PMF-a prvi dekan prof. dr Zdravko Marjanac.

Upravo je profesor Marjanac bio jedan od dobitnika povelje za poseban doprinos radu i razvoju PMF-a koje su uručene na svečanosti u Banskom dvoru, a osim njega, plakete su uručene i sljedećim zaslužnim pojedincima i institucijama: Prof dr Rajku Gnjatu, dekanu Fakulteta od 2002. do 2015 godine; prof. dr Živojinu Eriću; Ministarstvu nauke i tehnologije RS; Ministarstvu za prostorno uređene, građevinarstvo i ekologiju RS; Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS; Razvojnom programu Ujedinjenih nacija; Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu; Geografskom, Filozofskom i Matematičkom  fakultet Univerziteta u Beogradu; prof. dr Milanu Janjiću; Studentskoj organizacija PMF-a, kao  i Nataši Sladojević najboljem studentu u 2016. godini sa prosjekom 9.62.

Na svečanosti obilježavanja dvije decenije uspješnog rada PMF-a, prisutni gosti imali su priliku da pogledaju dokumentarni film o razvojnom putu i izrastanju ovog Fakulteta  u jednu od najrespektivnijih obrazovnih institucija u Republici Srpskoj.

Obilježavanje jubileja upotpunjeno je svečanom promocijom diplomiranih studenata prvog i drugog ciklusa studija  koja je upriličena 17. septembra u prostorijama Fakulteta. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5676/PRVA__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5676/IMG_3217.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5676/IMG_3218.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5676/IMG_3235.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5676/IMG_3241.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5676/IMG_3248.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5676/IMG_3259.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5676/IMG_3271.JPG